Historiskt SM-guld till Göteborg: "Helt sjukt"

Göteborg har vunnit svenska cupen tre gånger – men första SM-guldet dröjde till den 25:e säsongen av damallsvenskan. Efter 7–0 borta mot Linköping kom det historiska segerjublet med en omgång kvar att spela. –Det har varit mycket snack om huruvida vi ska palla pressen. Alla kan vara tysta efter den här matchen, säger Pauline Hammarlund till Aftonbladet.

Göteborgs Pauline Hammarlund jublar efter sitt 1–0-mål borta mot Linköping.

Fotboll2020-11-07 15:55

Göteborg firar i år sin 25:e raka säsong i högstaligan (fram till 2004 under namnet Landvetter) – och vilket jubileumsår det blev sedan.

Laget har gått på som en ångvält och när det första SM-guldet säkrades under lördagen tog man vinst nummer 16 av 21.

Hela tolv av matcherna har laget vunnit med 2–0 eller 3–0. Men tabellfyran Linköping krossades fullständigt med hela 7–0. Något som lett till en imponerande målskillnad på 52–9.

– Det är helt sjukt. Det är bara glädje, det är fantastiskt. Jag stod med tårar i ögonen under de sista minuterna. Man kunde bara njuta i andra halvlek efter den matchen vi gör, säger Pauline Hammarlund till Aftonbladet.

"Bättre än så"

Alla eventuella nervknutar som fanns hos spelarna med vetskapen om att guldet kunde säkras, började garanterat lösas upp efter den superstarten Göteborg skaffade sig.

Redan i elfte minuten placerade en frispelad Pauline Hammarlund (tolfte fullträffen denna säsongen) in ledningsbollen efter ett snabbt och läckert passningsspel.

När sedan den förra Linköpingsspelaren Filippa Angeldahl dundrade upp 2–0 i krysset i den 29:e minuten var det inget snack längre.

– Vi vet vad vi ska göra och är som bäst när det gäller. Det visar vi i dag. Vi dominerar totalt och gör sju mål här, det har nog aldrig hänt tidigare, säger mittfältaren Filippa Curmark.

– Vi är verkligen värda det här efter två år där vi kommit tvåa. Vi visar att vi är bättre än så.

En tät defensiv – som släppt in klart minst mål av alla lag – tillät inte LFC att skapa något av värde under hela matchen.

Show i anfallet

Och framåt öste gästerna på ännu mer efter paus. En sprudlande offensiv i kombination med att östgötskorna gav upp bidrog till att siffrorna sprang i väg ordentligt i den andra halvleken.

Målvakten Cajsa Andersson fick då hämta bollen inte mindre än fem gånger – efter att Vilde Bøe Risa satte både 3–0 och 4–0, Natalia Kuikka 5–0, Emma Koivisto 6–0 och Stina Blackstenius (också hon i LFC förra säsongen) 7–0.

Sedan bröt det stora jublet ut för att fira den historiska framgången.

– Vi har varit tvåa två år i rad. Vi skulle inte vara det ett år till. Det var vår tur i år, säger Pauline Hammarlund.

Fakta: Kopparbergs/Göteborg FC

Grundad: 1970 (hette tidigare Kopparbergs/Landvetter IF)

Hemmaarena: Valhalla IP