Historiska Olofsson: "Nu ska jag njuta"

Hon är ett välkänt ansikte i superettan samt inom svensk och internationell damfotboll. 35-åringen har nu tagit nästa kliv – och blev historisk som första kvinnliga huvuddomare i herrallsvenskan. –Nu ska jag njuta av stunden och börja jobba mot nästa mål, säger Tess Olofsson.

Tess Olofsson.

Tess Olofsson.

Foto: Staffan Claesson/TT

Fotboll2023-11-12 19:47

Tess Olofsson har brutit ny mark inom herrfotboll flera gånger tidigare och fick uppskattande applåder av publiken på Studenternas IP vid presentationen inför avspark.

Efter matchen kom beröm även från tränare och spelare:

– Grym insats. Hon skötte sig utmärkt och är nästan felfri. En av de bättre domarinsatserna i år om du frågar mig men jag har sett henne döma innan och hon har varit väldigt bra då så jag är inte alls förvånad, säger IFK Norrköpings assisterande tränare Fredrik Landén.

"Jättebra match"

Kompetensen har Olofsson byggt upp år för år.

Säsongen 2019 blev hon som första kvinna ordinarie domare i division ett för herrar och var även fjärdedomare ett par gånger i herrallsvenskan.

I oktober 2020 blev hon historisk som första kvinnliga huvuddomare i superettan och har därefter etablerat sig i den näst högsta herrserien samt inom damfotbollen på allra högsta nivå internationellt.

– Du gjorde en jättebra match, säger Sirius mittback Henrik Castegren uppskattande när han går förbi Tess Olofsson då hon möter medier efter matchen.

Siriustränaren Christer Mattiasson instämmer.

– Hon vågar ta beslut, gör en bra match och ska vara stolt över den, säger han.

"Fysiskt krävande"

Martin Ingvarsson, elitdomarcoach på Svenska fotbollförbundet lyfter å sin sida fram fysiken.

– Tess är väldigt fysisk stark vilket krävs för att hänga med i allsvenskan som är fysiskt krävande. Sedan är hennes spelförståelse väldigt bra både när det gäller bedömningar av matchsituationer och hur hon förflyttar sig och positionerar sig på planen.

Olofsson har fått mycket positiv feedback för sin dialog med spelarna i superettan och såg lugn och trygg ut även i allsvensk miljö

– Jag har jobbat mycket med dialogen för jag tror man vinner på att kunna förklara en situation snabbt och jag har jobbat oerhört hårt med fysiken, framför allt sprintförmågan, så att jag ligger nära när jag tar ett beslut för då är det större chans att det blir rätt.

Stök på läktaren

Och rätt blev det i matchen mellan Sirius och Norrköping som var en lugn tillställning om man ser till spelet.

Första halvlek var mållös och i den andra sköt tvåmålsskytten Wessam Abou Ali hem segern, 2–0, till Sirius som slutar åtta i tabellen medan Norrköping slutar på nionde plats.

På läktarna fanns mer för allsvenske debutanten att hantera då supportrar från båda lagen skickade raketer och brände bengaler under var sin minut efter halvtidsvilan vilket gav två korta stopp i matchen men där hjälpte rutinen från superettan och som fjärdedomare i allsvenskan till för att hantera det som hände.

TT: Vill och kan du vara en förebild för andra tjejer med domardrömmar?

– Ja, jag hoppas verkligen det, precis som jag har tittat på Stéphanie Frappart som dömde EM och VM senast och Bibiana Steinhaus-Webb som var den första kvinnliga domaren i Bundesliga. De två har inspirerat mig så jag hoppas att även jag kan inspirera andra men inte bara kvinnliga domare utan domare generellt för vi behöver bli fler, säger Tess Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!