Historisk transperson kan släcka Sveriges dröm

Den första OS-medaljen är unik. Den andra kan vara nog så speciell. 25-åriga Quinn blir i och med Kanadas fotbollsframgångar den första öppet icke-binära idrottaren att nå en olympisk prispall.

Kanadas Adriana Leon, till vänster, och Quinn firar ett mål mot Storbritannien i OS-gruppspelet.

Kanadas Adriana Leon, till vänster, och Quinn firar ett mål mot Storbritannien i OS-gruppspelet.

Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Fotboll2021-08-05 14:20

När Kanadas damlandslag tog OS-brons 2016 fanns Quinn med i truppen. Men det var först fyra år senare som mittfältaren, som första elitspelare i världen, kom ut som transperson och icke-binär.

Att Kanada redan säkrat minst ett OS-silver inför fredagens final mot Sverige innebär därför något historiskt: Quinn blir den första transpersonen, som kommit ut, som tar en OS-medalj.

"Känner mig stolt"

"Jag känner mig stolt när jag ser 'Quinn' i laguppställningen och på min ackreditering. Men jag blir ledsen av vetskapen att det har funnits olympier före mig som på grund av vår omvärld inte kunnat leva ut sitt sanna jag", skrev Quinn på Instagram tidigare under OS.

Det tidigare förnamnet Rebecca är inte längre relevant, numera är det bara Quinn som gäller. 25-åringens insatser på fotbollsplanen är däremot allt annat än betydelselösa.

OL Reign-stjärnan är en viktig del av det här kanadensiska OS-laget och har startat fyra av fem matcher, bland annat semifinalen mot USA, där Jessie Fleming ordnade matchvinnande 1–0 på straff.

Det var Kanadas första seger mot USA sedan 2001, och gjorde att laget nådde det högt uppsatta målet att få mer än ett brons med sig hem.

– Jag är så stolt över mitt lag, det här är mina bästa vänner. Och jag är så glad att vi kommer att ta hem en ädlare medalj än ett brons, sade Quinn till kanadensiska CBC efter semifinalsegern.

Trolig startspelare

Quinn är en av åtminstone tre transpersoner som tävlar i Tokyo. Nyzeeländska tyngdlyftaren Laure Hubbard blev utslagen direkt men skrev historia som den första transkvinnan att delta i ett OS och i skateboardens street-gren slutade icke-binära Alana Smith, USA, på 20:e plats i kvalet.

I finalen talar mycket för att Quinn startar på det kanadensiska mittfältet, med förhoppningen om att hjälpa sitt land till ett första OS-guld.

På längre sikt hoppas hen på större förändringar.

Känner optimism

"Jag känner mig förhoppningsfull om att det ske en förändring. Förändring i lagar. Förändring i regler, strukturer och tankesätt. Mest av allt är jag medveten om hur verkligheten ser ut. Transflickor som stoppas från att idrotta. Transkvinnor som utsätts för diskriminering och fördomar medan de försöker uppfylla sina olympiska drömmar. Kampen är inte ens nära att var över ... och jag firar när vi alla har nått dit", skriver Quinn.

Fakta: Hbtqi

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av.

Transperson handlar om könsidentitet. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Intersexvariationer är många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller typiskt manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!