"Har vetat om det i 3,5 år – sen förträngt det"

Att Janne Andersson slutar som förbundskapten om Sverige missar fotbolls-EM var ingen nyhet. I alla fall inte för huvudpersonen själv. –Jag har vetat om det i 3,5 år. Sen har jag förträngt det, säger han på en presskonferens.

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-10-04 12:36

I måndags meddelade Svenska fotbollförbundet att Janne Andersson lämnar herrlandslaget om Sverige inte kvalar in till EM nästa sommar.

När Andersson presenterade truppen till landskampen mot Moldavien och ödeskvalet mot Belgien kommenterade han för första gången beskedet.

TT: Vilka reaktioner har du fått?

– Jag har fått väldigt lite respons. Jag tror att folk uppfattat det som det är – att det är logiskt efter hur situationen blev efter Österrike-matchen (förlust 1–3), säger Andersson.

"Ingen nyhet"

För Janne Andersson själv finns det ingen dramatik i det.

– Jag har vetat om det här i 3,5 år, att vi skriver över EM och skulle vi inte ta oss till EM kliver jag av. Så för mig var det ingen nyhet. Sen har jag förträngt det i 3,5 år för att jag bara varit inställd på att vi ska till EM.

– Nu är chansen mindre och i de samtal jag har med Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) och Jens T Andersson (övergripande landslagschef) så tyckte vi att det var läge att kommunicera nu för att slippa ha med det in över den här samlingen och kunna fokusera på det sportsliga.

TT: Hade du velat vara kvar?

– Det här är ju avtalat sedan innan, så jag har varit helt inställd på det här.

TT: Men man kan skriva nya kontrakt.

– Ja ja, men det är ingen som har frågat mig.

TT: Du har inte fått erbjudandet?

– Nej. I det här avtalet, som det är nu, så är inställningen att vi ska köra över EM, fram tills något annat bevisas. När det bevisas, om vi missar, så är det då jag kliver av. Och det är efter ganska många år, så jag känner inget konstigt i det.

Inte besviken

Andersson säger att han inte är besviken över att inte ha fått frågan om en kontraktsförlängning.

– Nej, jag har ett avtal som ska slutföras. Om vi går till EM och vinner EM, så är det en sak, men just nu är det det här som gäller. Man ska inte skriva bokslut förrän det är bokslut.

Janne Andersson fick förbundskaptensuppdraget 2016 och har sedan dess fört Sverige till VM-kvartsfinal 2018 och till EM-åttondelsfinal 2020. Sverige missade VM i Qatar 2022.

Under hela tiden har han haft Peter Wettergren vid sin sida som assisterande förbundskapten, vän och bollplank. Wettergren ser inget dramatiskt i att han slutar när Andersson slutar.

Jobbar gärna vidare tillsammans

– Det är så man skriver avtal. Det gjorde jag i Elfsborg, i FC Köpenhamn och när jag kom hit. Som assisterande går man med huvudtränaren. Vi visste att går vi till EM är det slut efter det. Eller efter kvalet.

TT: Men lek med tanken att ett mirakel tar er till EM och där blir det succé... var hamnar ni då?

– Ingen aning. Det går inte att svara på. Det är omöjligt. Bollen ligger inte hos oss, den ligger hos förbundet.

TT: Skulle du vilja jobba vidare med Janne Andersson någon annanstans?

– Jag trivs jättebra med Janne. Vi har jobbat jättebra ihop och jag ser absolut att vi skulle kunna jobba tillsammans någon annanstans, säger Peter Wettergren.

Assisterande förbundskaptenen Petter Wettergren.
Assisterande förbundskaptenen Petter Wettergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!