Här är laget som drabbats hårt av knäelände

Knäproblem är ett gissel, inte minst i fotbollsvärlden. Anton Svensson vet verkligen hur det är. "Jag vet inte om jag törs spela igen", säger IFK Österbymos nye tränare efter att ha drabbats hårt av just det.

För några år sedan spelade Österbymo i fyran. Nu har de haft det tyngre ett tag.

För några år sedan spelade Österbymo i fyran. Nu har de haft det tyngre ett tag.

Foto: Ossian Mathiasson

Fotboll2020-05-14 14:03

För bara några år sedan var IFK Österbymo ett division fyra-lag. Förra säsongen räddades de av gonggongen och fick så småningom en friplats för att hålla sig kvar i femman. 

Att spiralen gått neråt i Ydre-land beror delvis på en sak: knäproblemen. 

– Jag vet inte vad det beror på, men vi har varit ganska hårt drabbat av knäskador, säger Anton Svensson. 

Han är en i raden av spelare som har stora bekymmer. 

– Jag är långt ifrån den ende. I december tvingades jag operera korsbandet igen, den här gången i det "andra" knäet, det vänstra. 

Utöver honom har nyckelspelare som bland andra Edin Jakupovic, Dennis Öst och tidigare målsprutan Joel Mattsson (nu i Höreda) drabbats. 

Anton Svensson och IFK har mer eller mindre räknat bort Jakupovic i år, då han utöver knäproblematiken också ska flytta till Norrköping. Större förhoppningar finns däremot på Öst.

– Han fick en smäll på första försäsongsträningen och rehabiliterar fortfarande skadan. Som tur är verkar det inte så allvarligt som vi först trodde. 

För Svenssons del kan fotbollen vara ett avslutat kapitel: 

– Klart man funderar i de banorna. Det blir definitivt inget spel för mig i år. Nu har jag bara fokus på tränaruppdraget. 

Ett uppdrag som han delar med Joakim Friberg. 

Ni hade ett tufft fjolår. Blir det samma visa i år, tror du?

– Jag hoppas verkligen inte det, men det är självklart svårt att sia om hur det kommer att gå. Vi är inne i ett generationsskifte där många äldre och rutinerade spelare har lämnat. Det i kombination med alla skador har gjort att vi har tappat lite de senaste åren, säger Anton Svensson och fortsätter:

– Nu har vi många unga spelare som är på väg framåt och vi har också lyft upp många av dem i A-laget. Jag tror att det kan bli bra när de växer in i seniorfotbollen på allvar. 

Bland de nuvarande bärande spelarna nämner Svensson kaptenen Zijad Poljak, Dennis Öst, Samuel Hermelin och målvakten Sebastian Martinsson. 

Ni byter serie i år, synpunkter på det...?

– Det ska bli roligt att spela i den nordöstra femman igen. Det är många lag kring Vimmerby och intresset är stort där. Jag tycker att vi bör hålla oss kvar, men att vi ska bli ett topplag...? Nä, det är för mycket begärt. 

Enligt nuvarande spelschema inleder Österbymo seriespelet borta mot Storebro IF den 23 juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!