En comeback som var långt ifrån självklar

I söndags var Hanna Hellström tillbaka på fotbollsplanen när Rimforsa IF tog en avgörande seger. Nu berättar hon om den tuffa vägen till comebacken. "För en månad sedan var det uteslutet med spel", säger hon.

Hanna Hellström var tillbaka mot alla odds senast för Rimforsa i den viktiga vinsten mot Fredriksdal.

Hanna Hellström var tillbaka mot alla odds senast för Rimforsa i den viktiga vinsten mot Fredriksdal.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-09-29 12:00

Hanna Hellström har haft en lång och framgångsrik karriär med spel i Kisa BK, Linköpings FC, IFK Norrköping och BK Kenty. 2020 var faktiskt första säsongen som hon spelade på seniornivå i sin moderklubb Rimforsa IF. Då vann laget division 3 och var i final av Östgötacupen. Årets säsong i division 2 tog dock tidigt slut för Hellström på grund av en knäskada och prognosen var att hon inte skulle kunna spela alls den här säsongen.

– Jag har känt av en knäskada de senaste två åren egentligen och har spelat med smärta. Till slut gick det inte längre och jag hade inte räknat med att spela alls den här säsongen. Jag var hos sjukgymnasten för en månad sedan för att se om det skulle gå att göra ett sista försök att hinna komma tillbaka i höst. Då var beskedet att muskulaturen i mitt skadade knä fortfarande var försvagad och att skadan kunde bli allvarligare om jag försökte att spela, berättar Hanna Hellström.

31-åringen återgick till rehabträning tre gånger i veckan och kände snabbt att det gav resultat och framförallt försvann smärtan i knät även när hon utsatte det för hårdare belastning.

– Därför gick jag tillbaka till sjukgymnasten och gjorde ett grundligt test. Det visade att jag kunde spela och även om det skulle kunna göra ont efteråt så var det inte så stor risk att skadan skulle förvärras. Då blev jag sugen på att köra och efter två träningar med laget kände jag mig redo för matchen i söndags.

Hanna Hellström var därmed tillbaka på planen i Rimforsas avgörande match mot bottenkonkurrenten Fredriksdal/Äng i söndags. Hon bidrog med 2–0-målet på straff i matchen som RIF till slut vann med 2–1. En seger som innebar att laget tog sig upp från nedflyttningsplats.

Hur kändes det att vara tillbaka?

– Jag kände ett väldigt sug efter att få spela igen och jag försökte smitta av mig av det till spelarna i laget. De har haft en tung säsong med många förluster så jag kände att jag kom in och bidrog med ny energi i gruppen.

Det var precis vad som behövdes för att vända trenden. Säsongen är dock inte över än. Fredriksdal/Äng är två poäng bakom Rimforsa och har två matcher kvar att spela jämfört med Rimforsa som bara har en.

– Vi har spelledigt i helgen som kommer och kan inrikta oss helt på hemmamatchen mot Tranås/Torpa helgen därpå. Vi kan mycket väl behöva vinna den med och jag är inställd på att spela då om jag inte åker på något bakslag. Knät har känts bra efter matchen i alla fall.

Om Rimforsa lyckas hänga kvar i division 2 vill Hanna Hellström se en tydligare satsning i klubben till nästa säsong.

– Om klubben får den här gratischansen att hänga kvar i tvåan hoppas jag att man tar lärdom av den. Inför den här säsongen tappade vi många tongivande spelare utan att ersätta dem. I framtiden behöver man titta på om det går att värva in en del spelare utifrån även om jag förstår att det inte är lätt, säger Hellström som även vill öka på träningsmängden.

– Att träna två gånger i veckan håller inte på den här nivån när standarden snarare är tre träningar i veckan. 

Inom en snar framtid ska för övrigt Hanna Hellström flytta hem till Rimforsa igen.

– Jag och min sambo bor i Sturefors nu, men har köpt hus i Rimforsa. Det ska renoveras framöver så det är ovisst hur tiden räcker till för fotboll nästa säsong, men ska jag spela så kommer jag att göra det i RIF.

Hanna Hellström har tidigare spelat i bland annat Kenty.
Hanna Hellström har tidigare spelat i bland annat Kenty.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!