Hammarby kan överklaga böter för övergång

Sommaren 2020 värvade Hammarby Akinkunmi Amoo, som då var under 18 år, från en nigeriansk klubb. Nu döms det allsvenska laget till böter på 350 000 kronor. –Man kan inte gå runt reglerna genom att skicka betalningen efteråt, säger Christine Stridsberg, förbundsjurist hos Svenska Fotbollförbundet.

Akinkunmi Amoo. Arkivbild.

Akinkunmi Amoo. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2022-03-16 15:31

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd stänger dessutom av en agent i ett år, då denne bland annat ingått avtal om betalning för uppdrag som avser underårig spelare.

Hammarby har känt till att Fotbollförbundet utrett ärendet.

"Vi delar inte disciplinnämndens syn, och våra jurister går nu igenom ärendet. Med största sannolikhet kommer vi att överklaga beslutet", säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson i ett pressmeddelande.

Fotbollförbundets Christine Stridsberg säger att föreningens och förmedlarens agerande är ett brott mot förbundets reglemente för förmedlare.

– Det är inte otillåtet i sig att man fört vissa förhandlingar före 18-årsdagen men det som man inte får göra är att använda en förmedlare som fått betalt för det, säger Christine Stridsberg, till TT.

TT: Så om förmedlaren inte tar betalt är det okej?

– Då är det normalt tillåtet att förhandla även före 18-årsdagen.

Skedde före spelarens 18-årsdag

I bedömningen skriver Fotbollförbundet bland annat följande:

”Såsom parterna har redovisat har förmedlaravtal ingåtts dagen efter den aktuella spelaren fyllt 18 år. Den formella registreringen av övergången skedde fem dagar därefter, den 13 juni 2020. Den absoluta merparten av arbetet relaterat till spelarens övergång skedde emellertid före spelarens 18-årsdag, vilket parterna samstämmigt har uppgett”.

– Man kan inte gå runt reglerna genom att skicka betalningen efteråt. Det som är avgörande här är att det skett arbete som förmedlare före spelarens 18-årsdagen, säger Christine Stridsberg.

Klubbens dyraste försäljning

Utöver att Hammarby får böta 350 000 kronor stängs alltså agenten av från och med 1 april i år till och med 31 mars 2023, det vill säga under ett års tid.

– Förmedlare kan få straffavgift eller bli avregistrerad och i det här fallet har man sett det som så pass allvarligt att han blir avregistrerad, säger Christine Stridsberg.

I slutet av januari sålde Hammarby Amoo till FC Köpenhamn, klubbens största försäljning hittills. Enligt obekräftade uppgifter landade övergången på 46 miljoner svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om