Hammarby i guldsits – chockstart sänkte Häcken

Häcken missade inte bara chansen att spela hem SM-guldet. Förlusten borta mot Hammarby, 2–3, gör att det nu är fördel "Bajen" inför avgörandet nästa helg. –Det kan inte bli mer spännande, säger Hammarbybacken Jonna Andersson.

Jubel efter att Hammarbys Madelen Janogy gjort 2–0 under söndagens damallsvenska match mot Häcken.

Fotboll2023-11-05 19:07

Tre lag gör upp om SM-guldet i fotboll när en omgång återstår att spela. Hammarby sitter i förarsätet efter söndagens seger inför drygt 15 000 åskådare hemma på Tele2 arena. Stockholmslaget står på samma poäng, 56, som Häcken med med en målskillnad på +42, att jämföra med Häckens +39.

– Det var en väldigt viktig match att vinna, för att ha det i egna händer och det har vi nu. Nu ska vi jobba på som vanligt och förbereda oss inför sista matchen, säger Hammarbys tränare Pablo Piñones Arce till Viaplay.

I Häcken var det förstås stor besvikelse.

– Vi har tappat greppet om guldet, det är bara tungt just nu. Men det är en match kvar, allt kan hända och det är bara att fortsätta att tro på det, säger Häckens Josefine Rybrink till Viaplay.

Linköping ska inte heller räknas bort. LFC är bara en poäng bakom och efter söndagens sanslösa 15–1-seger mot IFK Kalmar har man dessutom klart bäst målskillnad av de tre guldaspiranterna.

Förutsättningarna inför söndagens toppmöte i Stockholm var enkla: seger för Häcken och SM-guldet hade varit deras. Men redan efter drygt 20 minuter stod det mer eller mindre klart att ingen mästartitel skulle delas ut den här dagen.

Chockstart

Efter bara en och en halv minuts spel drogs Madelen Janogy ner av Marika Bergman Lundin och domaren tvekade inte när hon pekade på straffpunkten.

Finländskan Eva Nyström placerade stensäkert in 1–0 i det högra krysset.

Häckens Anna Anvegård var en stolpträff från att kvittera i den 13:e minuten, men i stället stod det snart 2–0 på resultattavlan.

En hörna från vänster hamnade efter några om och men hos Madelen Janogy. 27-åringen tog ner en misslyckad rensning på bröstet och klippte in 2–0 på halvvolley.

I den 23:e minuten hittade sedan Ellen Wangerheim en öppnande passning till vänster i straffområdet. Där kom landslagsveteranen Jonna Andersson farande och tog emot bollen innan hon skickade in 3–0 vid den bortre stolpen.

På de 24 första matcherna i årets damallsvenska hade Jennifer Falk släppt in sju mål. I den 25:e fick hon släppa tre förbi sig på knappt 25 minuter.

Dramatisk avslutning

Hanna Wijk gav Häcken hopp i den 37:e minuten, när hon reducerade med ett skott som Anna Tamminen nog skulle ha tagit.

Andra halvlek blev mer tillknäppt. Hammarby backade hem och prioriterade att hålla Häckenspelarna borta från sitt straffområde framför att göra fler mål. Det lyckades bra – fram till den 87:e minuten.

Då hittade Monica Jusu Bah in med ett inlägg till Aisha Masaka, som nickade in ännu en reducering för Häcken.

Slutminuterna blev dramatiska. Ytterligare ett Häckenmål hade inte räckt för att säkra SM-guldet, men det hade gjort att Hisingenlaget haft guldet i egna händer inför sista omgången.

Men Hammarby höll emot, och nu räcker med stor sannolikhet en seger borta mot IFK Norrköping nästa lördag för att "Bajen" ska bärga SM-guldet.

– Det kan inte bli mer spännande. Ingen handbroms i, vi ska gå ut och köra och vinna matchen. Men det blir ingen lätt match, de har visat att de är ett bra lag, säger Andersson.

Häcken avslutar hemma mot Piteå medan Linköping tar emot Kristianstad.

Fakta: Så avgörs guldstriden

Tre lag gör upp om SM-guldet på damsidan. Här är förutsättningarna inför den sista omgången: