Halmstad darrar – Örgryte vände och vann

Allt kan hända i fotboll. Eller kan det? Jo, det kan det. Halmstad hade 2–0 och var i praktiken på väg tillbaka till allsvenskan. Då vände Örgryte till 3–2 under den sista halvtimman på Örjans vall.

Nicklas Bärkroth, här under tiden i Djurgården, sköt två av målen när Örgryte vände 0–2 till 3–2 borta mot Halmstad. Arkivbild.

Fotboll2022-10-11 21:11

Om Halmstad hållit sin ledning hade superettans ledarlag stått med elva poäng ned till trean Öster med tolv poäng kvar att spela om.

Så gott som klappat och klart, med andra ord.

Men efter genomklappningen mot Örgryte gör nog HBK bäst i att inte ens tänka på allsvenskt spel.

Förmodligen var det vad som hände en bit in i andra halvlek.

HBK tog tid på sig för att få hål ett vilt kämpande Örgryte som försöker undvika nedflyttning och helst också kvalspel för att överleva i den näst högsta serien.

Det var mållöst efter den första halvleken.

Bärkroth skapade ångest

Joel Allansson satte det förlösande 1–0-målet redan två minuter in i andra halvlek. Alexander Johansson ökade till 2–0 fyra minuter senare, men det var allt annat än klart eftersom veteranen Nicklas Bärkroth, tidigare svensk mästare med både IFK Norrköping och Djurgården, reducerade med en knapp halvtimma kvar.

Ängsligheten steg i Halmstad. Och det är aldrig bra att bli ängslig och försiktig i fotboll.

Då kan det gå illa. Illa stavas Isak Dahlqvist. Han kvitterade till 2–2 i den 69:e minuten.

Olycklig krock

Ännu värre saker väntade. Lagkaptenen Andreas Johansson och målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist kolliderade, Bärkroth fick öppet mål och rullade in segermålet.

Halmstad leder fortsatt serien, på 52 poäng mot tvåan Brommapojkarnas 50. Öster på kvalplats har 44 poäng.

Örgryte klev förbi Norrby och ligger på negativ kvalplats men med häng på ett koppel andra klubbar, bland dem Jönköping som spelade 1–1 hemma mot Brage.