Haksabanovics Kazan degraderat: "Är medveten"

En missad straff i 103:e minuten blev avgörande. På lördagen degraderades Sead Haksabanovics Rubin Kazan från den ryska högstaligan. –Jag har inte pratat med Sead om det överhuvudtaget, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Sead Haksabanovic är utlånad från Rubin Kazan till Djurgården. På lördagen åkte den ryska klubben ur högstaligan. Arkivbild.

Sead Haksabanovic är utlånad från Rubin Kazan till Djurgården. På lördagen åkte den ryska klubben ur högstaligan. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2022-05-22 13:51

För det är ju till Djurgården som den 23-årige yttern är utlånad till. Haksabanovic anslöt i mitten på mars efter att det internationella fotbollsförbundet (Fifa) såg till att utländska spelare i den ryska ligan fick möjligheten att pausa sina kontrakt fram till den 30 juni, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

I lördags föll Rubin Kazan med 1–2 hemma mot Ufa i den avslutande ligaomgången, vilket innebar degradering för Kazan.

– Jag är medveten om att de åkte ut ligan i går, de missade en straff alldeles på slutet. Men jag har inte pratat med Sead om det överhuvudtaget, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till TT.

– Vi är här på andra premisser egentligen, han har som utlänning fått tillåtelse att spela fotboll temporärt hos oss fram till 30 juni. Vi får följa utvecklingen, oavsett vilken division Rubin Kazan ligger i.

"Beslutet ligger i andra händer"

Andersson fortsätter:

– Beslutet ligger i andra händer, oavsett om Sead och Djurgården tycker det är trivsamt och att vi trivs ihop, så är det inte vi som avgör det. Det är Fifa och Uefa, hur de ska hantera det, hur framtida sanktioner ser ut.

Med nuvarande kontrakt har Haksabanovic två matcher kvar med Djurgården. Dagens bortamatch mot Kalmar FF och hemmamötet med Varberg kommande helg.

AIK:s Jordan Larsson, utlånad från Spartak Moskva, gjorde på lördagen sin sista hemmamatch för klubben. För Larssons del väntar en match till med AIK nästa helg – därefter är det oklart vad som händer även för honom.

Flera i samma situation

– Man får ta det som det kommer. Enligt mitt kontrakt (med Spartak Moskva) så ska jag vara tillbaka i Ryssland första juli. Om de vill göra något annorlunda eller om Fifa gör något liknande som de gjort den här våren, det får vi se och ta ställning till sen, sade Larsson till Aftonbladet efter 2–2-matchen mot Sirius.

Han tillade även:

– Det är svårt med kontraktet, men jag vill inte åka tillbaka om kriget fortsätter.

Filip Dagerstål lämnade även han Ryssland och Chimki för att i våras ansluta till IFK Norrköping. Nyligen sade mittbacken följande till Norrköpings Tidningar på frågan om han kan se sig själv återvända:

– Jag vet hur jag mådde när jag var där och ville i väg. Sedan är det mer komplext än så. Jag har ju avtal. Då är man ganska bunden till avtalet. Beroende på vad som händer, det börjar ju verkligen närma sig, så kan det vara så att jag åker tillbaka och spelar där. Jag har ju kontrakt.

Fakta: Svenska fotbollsspelare i Ryssland

+ Besard Sabovic, 24, mittfältare, Chimki. Kontrakt till 30 juni 2023. Enligt danska BT har Sabovic brutit kontraktet och är nära en flytt till Århus.

... och de har pausat sina kontrakt sedan den ryska invasionen av Ukraina:

+ Jordan Larsson, 24, anfallare, Spartak Moskva. Kontrakt till 30 juni 2023. Utlånad till AIK fram till 30 juni.

+ Sead Haksabanovic, 23, mittfältare, Rubin Kazan. Kontrakt till 30 juni 2026. Utlånad till Djurgården fram till 30 juni.

+ Filip Dagerstål, 25, försvarare, Chimki. Kontrakt till 30 januari 2024. Utlånad till IFK Norrköping fram till 30 juni.

+ Armin Gigovic, 20, mittfältare, Rostov. Kontrakt till 30 juni 2025. Utlånad till Helsingborgs IF fram till 30 juni.

+ Dennis Hadzikadunic, 23, försvarare, Rostov. Kontrakt till 30 juni 2023. Utlånad till Malmö FF året ut.

+ Pontus Almqvist, 22, anfallare, Rostov. Kontrakt till 30 juni 2025. Utlånad till nederländska Utrecht fram till 30 juni.

... och de har redan lämnat:

+ Viktor Claesson, 30, mittfältare (lämnade Krasnodar i förtid, nu i FC Köpenhamn där kontraktet gäller över pågående säsong).

+ Axel Björnström, 26, försvarare (bröt tidigare i år med Arsenal Tula, nu i AIK där kontraktet sträcker sig till 31 december 2024).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!