Häcken tappade poäng – fem bakom Malmö FF

Fem poäng bakom och med en match fler spelad. Regerande svenska mästaren Häcken tappar mark i den allsvenska toppen. 2–2 borta mot IFK Norrköping var en missräkning i jakten på ledande Malmö FF. –Det stämmer inte riktigt, passningarna sitter inte riktigt, säger lagkaptenen Samuel Gustafson till Discovery +.

IFK Norrköpings Victor Lind jublar efter sitt 2–1-mål mot Häcken. Matchen slutade 2–2.

Fotboll2023-07-02 17:09

Häcken hade tidigt 1–0, men hamnade i underläge i andra halvlek innan landslagsmittfältaren Gustafson räddade en poäng.

Det tidiga ledningsmålet stod Even Hovland för. I mittbacken har Häcken inte bara en skicklig försvarare. Han är även ett pålitligt offensivt vapen. Det har Mjällby, Malmö FF och Djurgården fått erfara tidigare under säsongen.

Efter en knapp kvart nickade norrmannen in sitt femte allsvenska mål i år, serverad via en känsligt slagen frispark av Samuel Gustafson.

Khazeni segnade ned

Nästa smäll för Norrköping drabbade Kristoffer Khazeni. Han sjönk plötsligt ihop på planen och signalerade för byte. Den offensive mittfältaren hjälptes av planen på bår.

Khazeni drabbades förra året av en hjärntumör, men tog sig tillbaka till elitfotbollen.

Vad det än var som tvingade honom till ett byte, var det inte värre än att han kunde följa matchen från sidan. Matchspeakern meddelade publiken att Khazeni mår bra.

Tre minuter in på tilläggstiden i första halvlek tryckte Arnor Traustason in kvitteringen efter slarvigt försvarsspel av Häcken. Islänningen fick drömträff, rätt upp i nättaket.

– Väldigt viktigt. Finns inget annat att säga. Vi har haft någorlunda bra kontroll på Häcken i vårt straffområde och skönt att få in kvitteringen, säger Norrköpings mittfältare Jacob Ortmark, till Discovery +.

Trots målet var Even Hovland inte nöjd.

– Det är mycket slarv. Vi spelar lite för svårt in sista tredjedelen. Vi måste få upp tempot i passningsspelet, säger han till Discovery +.

I underläge

Hovlands humör sänktes rejält sju minuter in i andra. Norrköping kontrade, Christoffer Nyman slog från kortlinjen bollen snett inåt bakåt. Där sträckte Hovland ut ett täckande ben, men bollen träffade en överraskad Peter Abrahamsson i målet och från nära håll stötte dansken Victor Lind in Norrköpings ledningsmål.

Det stod sig i fem minuter. Samuel Gustafson vinklade elegant in 2–2 och något avgörande kom inte, trots ett flertal fina möjligheter för både Norrköping och Häcken.

– Det är okej att spela 2–2 borta mot Norrköping, men vi vill vinna. Vi behöver finslipa lite hemma på träningsanläggningen, säger Gustafson.

– I det stora hela är det helt okej. Vi möter ett bra Häcken och har några kontringslägen, säger Norrköpings anfallsveteran Christoffer Nyman.

IFK Norrköpings Kristoffer Khazeni tas på bår av planen.