Häcken missade SM-guld – trots storseger

Det blir inget historiskt första SM-guld på damsidan till BK Häcken. Häcken besegrade Piteå med 4–0, men föll på sämre målskillnad i en högdramatisk sista omgång. –Det är surt, säger Anna Anvegård.

Häckenspelare deppade efter att ha missat SM-guldet.

Fotboll2023-11-11 16:07

Den damallsvenska guldstriden hade på förhand alla ingredienser för att bli en spännande historia. Tre mål var allt som skiljde Hammarby och Häcken åt när båda stod på 56 poäng. Där bakom lurade Linköping på 55 poäng.

Dramatiskt blev det också trots att Hammarby tidigt kopplade ett grepp om SM-guldet i matchen mot Norrköping. För i den parallella matchen på Bravida arena gick Häcken till paus i ledning mot Piteå (1–0).

Där och då behövde Häcken göra minst fem mål för att gå om Hammarby, som ledde med 2–0 mot Norrköping. Tränaren Mak Lind tryckte plattan i mattan, bytte in anfallsstjärnan Rosa Kafaji samt Aisha Masaka – och öste på.

– Då var det bara fullt blås. Vi sade att vi ska ut och bara gasa. Jag tycker spelarna visar jättebra attityd och stod upp hela vägen, säger Lind.

Två snabba mål

Det dröjde inte länge innan Masaka utökat ledningen två gånger om till 3–0. Fyran satte Kafaji på straff.

Piteås försvar, som uppträtt så disciplinerat i den första halvleken var skakat, och 5–0 kändes som en tidsfråga, där och då.

Men Hammarbys försprång visade sig vara ointagligt för Häcken som tappade momentum och till slut vann med 4–0.

– Vi gör en jättebra match. Det borde ha räckt med 4–0 men vi har inte varit tillräckligt bra de andra matcherna, säger Anna Anvegård efteråt.

– Vi har inte fått ordning på spelet under höstsäsongen men kollar man spelare för spelare och vad man kan prestera tycker jag absolut att vi är bättre än Hammarby, fortsätter hon.

Efter att även ha slutat tvåa i tabellen 2021 och 2022 var andraplatsen lagets tredje på lika många år.

"Det är tråkigt"

Inget SM-guld blir det heller till Linköping, som senast vann damallsvenskan 2017. Laget gjorde visserligen ett tidigt mål mot Kristianstad – och var i två minuter först i tabellen. Men ganska snabbt stod det klart att Hammarby eller Häcken skulle vinna serien.

– Det är tråkigt. Vi har gjort en bra säsong, men tog inte tre poäng i dag och de andra resultaten gick inte vår väg, säger Cathinka Tandberg efter 3–3-matchen mot Kristianstad.

Norskan Tandberg vann skytteligan med 19 gjorda mål.

– Det har varit jättekul, jag har tagit jättestora steg i min personliga utveckling. Men det är tråkigt att jag inte bidrog med mål eller poäng i den sista matchen för säsongen, säger 19-åringen.

Aisha Masaka gjorde två mål i den andra halvleken.
Fakta: Så slutade guldstriden

1) Hammarby, 59 poäng, 60–16 i målskillnad (+44).

2) Häcken, 59 poäng, 53–10 (+43).

3) Linköping, 56 poäng, 76–30 (+46).