Häcken behåller guldgreppet: "Måste vinna resten"

Häcken behåller greppet om SM-guldet i fotboll. Två tonåringar visade vägen i 4–0-segern hemma mot Brommapojkarna. –Nu måste vi bara vinna resten av matcherna. Så att vi kan bli svenska mästare, säger tvåmålsskytten Aisha Masaka.

Häckens Aisha Masaka, till vänster, firar sitt första mål i damallsvenskan. Tanzaniskan gjorde två av Häckens mål i lördagens seger hemma mot Brommapojkarna.

Fotboll2023-10-14 17:05

Både Häcken och Hammarby har stått för oväntade poängtapp på slutet, i takt med att damallsvenskan drar ihop sig.

Men på lördagen stod båda topplagen pall för trycket och tog var sin trepoängare.

Det innebär att Häcken, med tre omgångar kvar att spela, behåller sitt knappa försprång i guldstriden. En poäng skiljer ner till Hammarby. Trean Linköping är just nu fem bakom, men kan minska avståndet till två poängs marginal vid seger mot Växjö på söndagen.

"Bara att skjuta"

Bottenlaget Brommapojkarna hade inte mycket att sätta emot serieledaren på Hisingen på lördagseftermiddagen. Stjärnskottet Felicia Schröder placerade in 1–0 i den tolfte minuten, fint framspelad av Anna Anvegård.

Tidigare i veckan gjorde 16-åriga Schröder också ett av Häckens mål i Champions League-kvalet mot nederländska Twente.

– Det var ganska stor yta så det var bara att skjuta, säger Schröder till Viaplay om ledningsmålet mot BP.

Riskerar nedflyttning

I den 55:e minuten rullade hemmalaget sedan upp gästerna efter noter, och det fina anfallet avslutades med att Aisha Masaka nickade in 2–0. Det var den 19-åriga tanzaniska anfallarens första allsvenska mål sedan hon anslöt till klubben i slutet av mars.

Hennes andra kom tjugo minuter senare. På Schröders inlägg höll sig Masaka på nytt framme med pannan och punkterade matchen.

– Jag är så glad över att ha gjort mål. Det här innebär förhoppningsvis att jag kommer att göra fler mål. Det här är bara början, säger Masaka till Viaplay efter matchen.

Monica Jusu Bah satte slutligen 4–0 med ett distansskott på tilläggstid.

Medan Häcken jagar SM-guld får Brommapojkarna ställa in sig på en nervös avslutning av säsongen. Med tre matcher kvar att spela ligger BP på kvalplats, men riskerar i allra högsta grad att åka ur serien. Uppsala är bara en poäng bakom, och möter avhängda jumbon IFK Kalmar på bortaplan på söndagen.

Fakta: Så fortsätter guldstriden

Det är i första hand tre lag som gör upp om SM-guldet i fotboll. För Häcken och Hammarby återstår tre omgångar, medan Linköping har fyra matcher kvar att spela.