Haaland sänkte Serbien – nu väntar Sverige

Se upp, Sverige. Norske storstjärnan Erling Braut Haaland prickade in enda målet i Nations League-premiären borta mot Serbien. På söndag ställs den blivande Manchester City-anfallaren mot Sverige på Friends arena.

Erling Braut Haaland gratuleras av Martin Ødegaard efter att den förstnämnde gjort 1–0-målet borta mot Serbien i Nations League-premiären.

Erling Braut Haaland gratuleras av Martin Ødegaard efter att den förstnämnde gjort 1–0-målet borta mot Serbien i Nations League-premiären.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Fotboll2022-06-02 22:50

Nog för att de flesta i fotbollsvärlden har bra koll på den alltjämt blott 21-årige anfallsbjässen efter att han vräkt in mål för Dortmund de senaste åren, vilket medfört att han från och med nästa säsong spelar i Manchester City. Men det svenska landslagets motståndarbevakare Tom Prahl och Roger Sandberg, som var på plats på Marakana-stadion i Belgrad, lär nog ha en hel del att delge förbundskaptenen Janne Andersson inför Sveriges möte med Norge i Nations League på Friends arena på söndag.

Vänstervolley

Exempelvis att det inte går att ge Norge sådana ytor som i den 27:e minuten. I ett snabbt anfall längs högerkanten tog sig högerbacken Marcus Holmgren Pedersen, Feyenoord, fram. 21-åringens inspel på den tomma ytan var perfekt. Där kom nämligen en framstormande Erling Braut Haaland, som inte hade några problem att medelst en vänstervolley pricka in landslagsmål nummer 16 i den 18:e landskampen.

Redan nio minuter tidigare kunde, och kanske borde, emellertid Haaland ha spräckt målnollan. Han kom helt fri, men fick inte rätt på bollen och högerskottet gick över.

I den 67:e minuten valde norske förbundskaptenen Ståle Solbakken att plocka ut sin anfallsstjärna. Förmodligen med söndagens Sverigemöte i åtanke.

Norge och Sverige möts sedan även nästa söndag i Oslo.

Ineffektivt Serbien

Serbien, som Sverige däremellan ställs mot hemma nästa torsdag, då? Tja, förbundskapten Dragan Stojkovics manskap – som till skillnad mot både Norge och Sverige kvalade in till VM i Qatar – hade klart mest av bollen, vann hörnstatistiken med 12–0 och skapade flest chanser. Men effektiviteten hos Serbien, med Fulhamstjärnan Aleksandar Mitrovic i spetsen, lös med sin frånvaro den här gången.

Norge å andra sidan stängde ganska förtjänstfullt igen i defensiven, inte minst tack vare målvakten Ørjan Nyland, och kunde packa in en skön premiärseger inför mötet med Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om