Guidetti slog till – tog vara på bjudning

AIK investerade en hel del för att locka hem John Guidetti. Succén har uteblivit. Därför togs den här återbetalningen tacksamt emot: Klassavslutet av anfallaren fick hål på Helsingborg hemma på Friends arena.

John Guidetti jublar efter målet mot Helsingborg.

Fotboll2022-10-09 19:34

Tabellen ljög inte. AIK var det bättre laget mot nästjumbon Helsingborg. Bättre i den här bemärkelsen:

Det var AIK som försökte, det var AIK som förde spelet, det var AIK som kom till flest avslut, gärna via ett vassare kantspel, det var AIK som fick in bollarna och vann med 2–0.

Tungt före pausen

Men bettet när det kom till kritan i och utanför Helsingborgs straffområde? Nja, det sprudlade inte direkt om AIK:s offensiv när det kommer till planens sista tredjedel.

Anfallstrion Nabil Bahoui, John Guidetti och Nicolas Stefanelli fick inte mycket uträttat före pausen.

Men tränaren Henok Goitom var inte orolig:

– Det är den sista passningen, någon vrickning som står i vägen för att vi ska göra 1–0, sade han till Discovery+ just innan den andra halvleken skulle blåsas igång på Friends arena.

Fyra minuter senare fick han delvis rätt. Guidetti, hämtad från Alavés i Spanien i somras, tryckte resolut in ledningsmålet, högt bakom Kalle Joelsson.

Någon sista passning eller vrickning från en lagkompis skapade dock inte friläget. Det var Helsingborgs mittback Casper Widell som bjöd på målet som tog AIK upp till fjärde plats, på lika många poäng (44) som Kalmar FF.

Otienos försvarsinsats.

Men en minst lika stor matchhjälte var Erick Otieno, som i sista stund och vid ena stolpen fläkte sig och styrde undan Rasmus Wiedesheim-Paul avslut – och Helsingborgs i särklass främsta kvitteringschans.

Skåningarna hade fler chanser och AIK verkligen fick jobba hårt för att ta de tre poäng som såg till att klubben är kvar i kampen om de allsvenska medaljerna och spel i Europa till sommaren.

I den sjätte tilläggsminuten skickade Zachary Elbouzedi in 2–0.