Guide: Det måste du veta inför Nations League

Ett flyttat EM och ett nästan tio månader långt uppehåll senare. Återigen ska det spelas landslagsfotboll i Europa – men ingenting är som förut i coronapandemins tidevarv. Här är det du ska ha koll på inför Nations League-premiären.

Portugisiskt jubel efter att Goncalo Guedes gjort det som blev segermålet i Nations League-finalen mot Nederländerna i fjol. Nu är turneringen tillbaka för den andra upplagan. Arkivbild

Portugisiskt jubel efter att Goncalo Guedes gjort det som blev segermålet i Nations League-finalen mot Nederländerna i fjol. Nu är turneringen tillbaka för den andra upplagan. Arkivbild

Foto: Luis Vieira/AP/TT

Fotboll2020-09-02 17:15

+ Regerande mästare

Portugal, som 1–0-besegrade Nederländerna i finalen – i den första Nations League-upplagan – i juni i fjol.

+ Nytt format

Nu är det fyra lag, i stället för tre, i samtliga fyra grupper i de tre högsta divisionerna (A, B och C) i Nations League. D-divisionen består endast av två grupper, med fyra lag i den ena och tre i den andra. Lagen möter fortsatt sina gruppmotståndare två gånger – och det redan under hösten (två matcher vardera i september, oktober och november), då coronapandemin innebär ett komprimerat spelschema.

En förstaplats i någon av de fyra A-grupperna ger en plats i slutspelet, som avgörs i september eller oktober 2021.

En gruppseger i division B, C eller D ger uppflyttning medan en sistaplats i division A och B innebär degradering. I division C möts de fyra sämsta lagen i ett playoff för att avgöra vilka två lag som flyttas ned till division D.

+ Fortsatt svårbegripligt?

När Nations League såg sitt ljus för två år sedan rådde understundom förvirring. Bland såväl allmänhet som de i allra högsta grad inblandade spelarna.

Även nu verkar det finnas en del frågetecken att reda ut för diverse förbundskaptener runtom Europa.

– Det finns vissa saker i livet som man aldrig får ett riktigt grepp om, sade Finlands offensiva mittfältare Fredrik Jensen till Yle häromdagen.

+ Bakväg till VM

De två bästa gruppvinnarna – utifrån Nations League-rankningen – som inte kvalat in via det ordinarie VM-kvalet, tar plats i VM-playoffspelet som avgörs i mars 2022 tillsammans med de tio kvalgruppstvåorna. Dessa tolv lag gör sedan upp om tre biljetter till Qatar-VM 2022.

+ Sverige

Förbundskapten Janne Anderssons landslag vann sin B-grupp före Ryssland och Turkiet för två år sedan. Därmed har Sverige avancerat till A-divisionen, där dubbelmöten med världsmästaren Frankrike, regerande EM- och Nations League-mästaren Portugal samt VM-tvåan Kroatien väntar i höst. Vid en sensationell gruppseger når Sverige slutspelet, men blir det tre förluster blir det respass till B-divisionen.

+ Coronaskyddet

I likhet med övriga Fotbollseuropa under coronapandemin kommer matcherna i Nations League – de första tävlingslandskamperna i Europa efter pandemins utbrott – att spelas utan publik. Dessutom har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tagit fram ett 31 sidor tjockt kompendium med detaljer om hur spelare och ledare ska skyddas från att bli smittade av covid-19.

Bland annat innebär det att spelare, ledare och domare ska testas inför varje match, att bussar och flygplan som används ska desinficeras och att landslagen helst ska stanna på sina hotell när de inte tränar eller spelar match.

Vad som gäller i en situation vid större smitta? Så länge båda lagen har minst 13 spelare (varav minst en målvakt) tillgängliga ska matchen spelas. Om ett landslag inte får ihop lag ska matchen i första hand flyttas, eventuellt till en neutral spelplats. Om det inte är möjligt kan landslaget i fråga tvingas lämna walkover.

Vid en situation där någon domare testar positivt för covid-19 kan ersättaren i nödfall vara av samma nationalitet som ett av de inblandade lagen.

+ Covid-19-smittade spelare

Paul Pogba (Manchester United), Houssem Aouar (Lyon) och Tanguy Ndombélé (Tottenham) saknas i Frankrikes trupp, då de nyligen testat positivt för covid-19. Samma sak gäller även för exempelvis Spaniens Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) samt Bosnien och Hercegovinas Miralem Pjanic (Barcelona).

+ Stormatcherna

Redan på torsdagskvällen väntar möte mellan Tyskland och Spanien. På fredagskvällen ställs Italien mot Bosnien och Hercegovina. Lördagskvällen erbjuder sedan Portugal–Kroatien och, inte minst, Sverige–Frankrike.

+ Det var som sjutton

Supertalangerna Ansu Fati och Eduardo Camavinga är ännu bara 17 år – men kan nu få göra tidig A-landslagsdebut. Barcelonaanfallaren Fati är uttagen i Spaniens trupp till mötena med Tyskland och Ukraina, medan Lillemittfältaren Camavinga kan ställas med sitt Frankrike mot Sverige på lördag och Kroatien tre dagar senare.

+ Finalisten utan förbundskaptenen

Nederländerna missade både EM 2016 och VM 2018. Men under Ronald Koemans ledning nådde "Oranje" först Nations League-final och sedan EM-slutspelet som skulle avgjorts i somras. För två veckor sedan blev emellertid Koeman ny tränare för Barcelona, vilket innebär att tidigare assisterande förbundskaptenen Dwight Lodeweges leder Nederländerna, om än tillfälligt.

Fakta: Nations League

Europeiska fotbollsförbundet Uefas landslagsturnering Nations League arrangerades för första gången säsongen 2018–2019. Den ersatte då träningslandskamper och var utöver prestigen som sådan en potentiell alternativ väg till EM-slutspelet 2020 (sedermera framflyttat till 2021 på grund av coronapandemin) för nationer som misslyckades i det ordinarie kvalspelet.

Sverige spelade då i B-divisionen och vann sin grupp före Ryssland och Turkiet. Det innebär att Sverige till säsongen 2020–2021 har avancerat upp till Nations Leagues A-division, där dubbelmöten med Frankrike, Portugal och Kroatien väntar.

En förstaplats i gruppen ger en plats i slutspelet, en andra- eller tredjeplats ger fortsatt spel i A-divisionen även nästkommande säsong – och en fjärdeplats resulterar i nedflyttning till B-divisionen.

Slutspelet i Nations League var initialt planerat till i början av juni 2021 – men på grund av EM-slutspelets flytt från 2020 till 2021 kommer NL-slutspelet i stället att avgöras med semifinaler och final i september eller oktober 2021.

Formatet i den andra upplagan kommer att skilja sig något från premiärsäsongen 2018–2019. Precis som tidigare är det 55 nationer som deltar i fyra olika divisioner. Första säsongen bestod dock samtliga fyra grupper i division A, division B samt en grupp i division C av tre lag. Nu är det fyra lag i samtliga grupper i de olika divisionerna, förutom i division D som endast består av två grupper med fyra lag i den ena och tre i den andra.

Lagen möter varandra två gånger redan under hösten – två matcher vardera i september, oktober och november.

En gruppvinst i division B, C eller D belönas med uppflyttning medan en sistaplats i division A och B leder till degradering. I division C kommer de fyra sämsta lagen att mötas i ett så kallat playout för att avgöra vilka två lag som flyttas ned till division D.

Återigen kommer Nations League att erbjuda en räddningsplanka för nationer som misslyckats med att ta sig till det kommande internationella mästerskapet. Den här gången finns möjligheten att nå VM i Qatar 2022. De två bästa gruppvinnarna i Nations League – utifrån Nations League-rankningen – som inte kvalat in via det ordinarie VM-kvalet, tar plats i VM-playoffspelet som avgörs i mars 2022 tillsammans med de tio kvalgruppstvåorna. Dessa tolv lag gör sedan upp om tre VM-biljetter.


Fakta: Sveriges Nations League-schema

+ Frankrike (hemma) den 5 september klockan 20.45.

+ Portugal (h) den 8 september klockan 20.45.

+ Kroatien (borta) den 11 oktober klockan 18.00.

+ Portugal (b) den 14 oktober klockan 20.45.

+ Kroatien (h) den 14 november klockan 20.45.

+ Frankrike (b) den 17 november klockan 20.45.


Fakta: Grupperna i Nations League

+ Division A

Grupp 1: Polen, Bosnien och Hercegovina, Italien, Nederländerna

Grupp 2: Island, Danmark, Belgien, England

Grupp 3: Kroatien, Sverige, Frankrike, Portugal

Grupp 4: Tyskland, Ukraina, Spanien, Schweiz

+ Division B

Grupp 1: Rumänien, Nordirland, Norge, Österrike

Grupp 2: Israel, Slovakien, Skottland, Tjeckien

Grupp 3: Ungern, Turkiet, Serbien, Ryssland

Grupp 4: Bulgarien, Irland, Finland, Wales

+ Division C

Grupp 1: Azerbajdzjan, Luxemburg, Cypern, Montenegro

Grupp 2: Armenien, Estland, Nordmakedonien, Georgien

Grupp 3: Moldavien, Slovenien, Kosovo, Grekland

Grupp 4: Kazakstan, Litauen, Vitryssland, Albanien

+ Division D

Grupp 1: Malta, Andorra, Lettland, Färöarna

Grupp 2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om