Guide: Allt att ha koll på inför Tour de Ski

Det är dags för den 16:e upplagan av längdklassikern Tour de Ski, och en första svensk seger sedan 2008 hänger i luften. Blir det blågul triumf? Åker Charlotte Kalla till sig en OS-plats? Och hur följer man touren på tv? Här är det viktigaste att ha koll på inför Tour de Ski 2021–22.

Sveriges Frida Karlsson är en av favoriterna till totalsegern i årets upplaga av Tour de Ski. Arkivbild.

Sveriges Frida Karlsson är en av favoriterna till totalsegern i årets upplaga av Tour de Ski. Arkivbild.

Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Fotboll2021-12-27 13:27

När avgörs Tour de Ski?

Den 16:e upplagan av Tour de Ski innefattar sex världscuplopp över åtta dagar. Touren inleds i schweiziska Lenzerheide på tisdagen, den 28 december, och avslutas den 4 januari i Val di Fiemme, Italien.

Vad är nytt?

Touren är förkortad från åtta till sex tävlingsdagar, men det är inte på grund av coronapandemin. I stället är det OS i Peking, och förberedelserna inför spelen, som gjort att programmet tajtats till.

Var är Johaug?

Norska Therese Johaug har varit i en klass för sig i distansspåren de senaste åren. Men den trefaldiga Tour de Ski-vinnaren kommer inte att ta hem årets upplaga. 33-åringen har valt att stå över touren för att komma i så bra form som möjligt till OS i Peking.

Vilka gör upp om segern?

I Johaugs frånvaro är tävlingen mer öppen, men ett namn sticker ut: Sveriges Frida Karlsson. 22-åringen från Sollefteå har besegrat Johaug vid två tillfällen i vinter, och är den enda som utmanar norskan i distanscupen så här långt. Dessutom är Karlsson en högst kapabel sprintåkare, vilket kan vara avgörande i en tour.

Landsmaninnan Ebba Andersson vill säkerligen ha ett ord med i spelet, liksom fjolårssegraren Jessie Diggins, USA och Norges Heidi Weng. Man ska heller aldrig räkna bort de ryska åkarna, där Natalja Neprjajeva varit en av de starkare hittills den här säsongen.

På herrsidan är det mer ovisst. Svenskarna har inget med toppstriden att göra, men tre favoriter att ha koll på är Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, båda Norge, och Aleksandr Bolsjunov, Ryssland.

När vann en svensk åkare senast?

Charlotte Kallas avslutning uppför Alpe Cermis 2008 är ett klassiskt svenskt idrottsögonblick. Men faktum är att det också är den enda gången en svensk åkare stått överst på Tour de Ski-pallen. Övriga svenska pallplatser i totalen: Marcus Hellner tvåa 2012, Calle Halfvarsson trea 2015, Stina Nilsson trea 2017 och Ebba Andersson trea 2021.

Kallas chanser i år?

Någon slutseger lär det inte bli för 34-åriga Charlotte Kalla den här gången, men tävlingen är inte mindre viktig för det. Om den trefaldiga olympiska guldmedaljören ska få en plats i ännu ett OS – formen har varit svag under inledningen av säsongen – krävs det att hon presterar i touren.

Bland de svenska herrarna är Calle Halfvarsson i en liknande sits. Sju svenska herråkare är uttagna till OS, Halfvarsson behöver prestera för att bli den åttonde.

Senaste totalvinnarna:

2020–21: Jessie Diggins, USA och Aleksandr Bolsjunov, Ryssland.

2019–20: Therese Johaug, Norge och Aleksandr Bolsjunov.

2018–19: Ingvild Flugstad Østberg, Norge och Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2017–18: Heidi Weng, Norge och Dario Cologna, Schweiz.

2016–17: Heidi Weng och Sergej Ustiugov, Ryssland.

Sveriges trupp till Tour de Ski:

Damer: Ebba Andersson, Piteå Elit, Anna Dyvik, IFK Mora, Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Frida Karlsson, Sollefteå IF, Louise Lindström, Falun Borlänge SK, Moa Lundgren, Åsarna IK.

Herrar: Gustaf Berglund, IFK Mora, Viktor Brännmark, Piteå Elit, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Anton Persson, Falun Borlänge SK, Eric Rosjö, IFK Mora, Oskar Svensson, Falun Borlänge SK.

Program och tv-tider:

Lenzerheide, Schweiz (sänds i SVT1 och SVT Play)

Tisdag 28 december:

11.00: sprint (fristil), kval, damer och herrar.

14.00: sprint, finalpass, damer och herrar.

Onsdag 29 december:

13.30: 10 km (klassisk stil), damer.

15.05: 15 km (k), herrar.

Oberstdorf, Tyskland (TV6 och Viaplay)

Fredag 31 december:

12.55: 10 km (f), damer.

15.25: 15 km (f), herrar.

Lördag 1 januari:

09.30: sprint (k), kval, damer och herrar.

12.00: sprint (k), finalpass, damer och herrar.

Val di Fiemme, Italien (TV6 och Viaplay)

Måndag 3 januari:

12.40: 10 km masstart (k), damer.

14.50: 15 km masstart (k), herrar.

Tisdag 4 januari:

11.30: 10 km masstart, "final climb" uppför Alpe Cermis (f), damer.

15.25: 10 km masstart, "final climb" uppför Alpe Cermis (f), herrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!