Guide: Alla lokala fotbollsserier

Sedan tidigare är Smålandsserierna klara. Nu har även Östergötlands Fotbollförbund kommit med sina serieförslag. Här är en stor sammanställning av fotbollssäsongen 2019.

Rimforsa är ett förväntat topplag i östgötafyran.

Rimforsa är ett förväntat topplag i östgötafyran.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2019-02-06 10:05

SMÅLAND

Division 3 Nordöstra Götaland

Vimmerby, Eneby, Högsby, Sleipner, Tord, Lindö, Mjölby AI, Skärblacka, Smedby, Tenhult, Torstorp, Tranås.

Kommentar: Det är fyra nykomlingar i serien, bland annat Mjölby AI som är ett potentiellt topplag efter flera starka värvningar. Den anrika Norrköpingsklubben Sleipner är en given förhandsfavorit. Vimmerby? Tipset just nu: VIF hamnar strax över mitten, bland platserna 3–6.

Division 4 Nordöstra

Gullringen, Hultsfred, IFK Tuna, IFK Västervik, Västerviks FF, Aneby, Bäckseda, Hvetlanda GIF, Höreda, IFK Oskarshamn, Myresjö/Vetlanda, Stensjön.

Kommentar: En glödhet serie på förhand – med fem lag från trakten. Det borgar för massor av högintressanta derbyn, omöjligt att tippa i det här läget. Bara en sån sak att två Västervikslag möts, IFK och FF. Tittar vi till vad lagen presterade förra året får ändå klassiska Myresjö/Vetlanda hållas som favorit – trots att skyttekungen Elmedin Kvrgic lämnat för Nässjö.

Division 5 Nordöstra

Djursdala, HM IS, Målilla, Lojal, Storebro, Södra Vi, Fågelfors, Fårbo, Stjärnan, Ruda, Rödsle, Timmernabben.

Kommentar: Även i den här serien blir det många spännande derbymatcher. Förra säsongen visade sig lagen från Vetlanda-trakten vara väldigt bra. Frågan är vilken nivå som de mer Oskarshamnsbaserade lagen håller? Stjärnan sägs vara bra.

Division 5 Norra

Österbymo, Anneberg, Bodafors, Ekhagen, Forserum, Eksjö Fotboll, Öxnehaga, Malmbäck, Solberga, Sommen, Sävsjö, Örserum.

Kommentar: Efter en säsong i division fyra, väntar nu återigen spel i femman för IFK Österbymo. Mycket talar för att IFK kan göra en bra säsong, då laget inte tappat så mycket i slagstyrka. Topplag? Jo, kanske, men lär få det tufft mot Sävsjö och kanske även Eksjö.

Division 6 Vimmerby

Ankarsrum, BOIF, Boston, FBSK, Gunnebo, Hammarsgärde, Hjorted/Totebo, Horn/Hycklinge, Hebe, VIF Akademi, Överum.

Kommentar: Känslan är att Vimmerbysexan håller högre klass än förra säsongen. Ankarsrum, Horn/Hycklinge och Hebe kommer från spel i femman, samtidigt som Boston har rustat, precis som Hjorted/Totebo. Och vad kan VIF Akademi göra? En topplacering måste det ändå bli.

Division 6 Vetlanda

VSGF/JAIK, Ekenässjön, Fagerhult, Farstorp, Holsby, Hultagård, Lenhovda, Skede, Tolg, Älghult, Österkorsberga.

Kommentar: VSGF/JAIK (Virserum/Järnforsen) har bytt serie, från Oskarshamnsserien till Vetlanda. Vad innebär det? Laget var och nosade på toppen förra året, blev då fyra.

Division 6 Oskarshamn

Ariel, Tuna Södra, Alsterbro, BB 2001, Fliseryd, Kåremo, Krokstorp, Långemåla, Läckeby, Mönsterås, Rockneby.

Kommentar: En troligt tuff utmaning för "våra" lag IF Ariel och IK Tuna Södra. Mönsterås och Läckeby kommer från femman och får ses som två av favoritlagen.

Division 1 Dam Mellersta Götaland

Vimmerby, Bergdalen, Husqvarna, IFK Norrköping, Örby, Jitex Mölndal, Lindö, Mariebo, Nittorp, Onsala, Sjömarken, Valinge-Derome.

Kommentar: VIF får såklart bekänna ordentlig färg även den här säsongen, den andra i division ett. Möter återigen starka lag som IFK Norrköping och Jitex. Tre lag är nya bekantskaper jämfört med förra året: Örby, Lindö och Husqvarna.

Division 2 Dam NÖ Götaland

FBSK, Boren, Eneby, Egnahem, Linghem, Kenty, Eksjö Fotboll, Mjölby FC, Svärtinge, Smedby, Tinnis, Tranås/Torpa.

Kommentar: Det är åtta lag från Östergötland och fyra lag från Småland. För FBSK blir det en historisk säsong. Aldrig tidigare har föreningen varit uppe i division två. De är nykomlingar i serien, tillsammans med Svärtinge och Egnahem. I övrigt är det etablerade division två-lag.

Division 3 Dam Norra

Västervik, Tjust, Vimmerby B, Forserum, Fredriksdal, Holsby, Eksjö Fotboll U, Nässjö, Tranås B, Ölmstad.

Kommentar: Eftersom både FBSK och Hultsfred är borta blir det inte lika många derbyn som tidigare år. Däremot är Västervik kvar i trean, trots att de åkte ur förra året. Anledningen är att deras B-lag avancerade från division fyra.

Division 4 Dam Vimmerby

FBSK B, Gullringen, Hultsfred, Rosenfors, Södra Vi, Tjust B, Vimmerby C, FC Vetlanda U, Hult.

Kommentar: Södra Vi har startat upp ett damlag igen. Annars är den stora nyheten att Hultsfred får börja om i division fyra, eftersom de tackade nej till sin plats i division två.

ÖSTERGÖTLAND

Division 4 västra

Rimforsa, Boren, Hemgårdarna, Hjulsbro, Ljungsbro, Borensberg, Malmslätt, Boxholm, Grebo, IFK Motala, Studenterna, Vadstena.

Kommentar: Oviss serie på förhand. Rimforsa, som slutade på en tredjeplats förra säsongen, borde bli ett topplag igen. Boxholm och Grebo kommer från division tre. Efter flera år på lägre nivå är Borensberg tillbaka i fyran.

Division 5 mellersta

Kisa, Björsäter, Brokind, Vånga, Malmen, Sturefors, Lotorp, Tallboda, Kenty, Sonstorp, Örtomta, Östra Ryd.

Kommentar: Påminner mycket om fjolårsserien. Det är inget lag från division fyra, däremot har Brokind och Kenty gått upp från sexan. Det mest anmärkningsvärda är att Kisa ”slipper” möta storsatsande Östria Lambohov, som har placerats i västra femman.

Division 6 mellersta

Hägerstad, Slätmon, Bjärka-Säby, Syrianska, FK Elit, Västerlösa, Norsholm, KFUM Trix, Kimstad, Young FF.

Kommentar: Young FF från Norrköping är en nystartad förening. I övrigt är det mest välbekanta lag för Slätmon och Hägerstad. Egentligen skulle Tannefors ha spelat i division sex. Men den anrika föreningen, som bildades för 90 år sedan, har lagt ner sin verksamhet.

Division 4 Dam Mellersta

Rimforsa, Hjulsbro, Gottfridsberg, Malmslätt/Wreta Kloster/Ljungsbro, Malmen, Derby, Åtvidaberg, Östria Lambohov, Ekängen.

Kommentar: Rimforsa var ytterst nära att gå upp i division tre förra året – men får fortsätta i fyran en säsong till. Det är en vårserie, där de bästa lagen går vidare till ”Division 4 A” i höst. Gottfridsberg, Malmen, Derby och Ekängen har startat upp nya damlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om