Granath: "Väntat på det här i hela mitt liv"

I fjol gjorde Viktor Granath 24 mål i superettan. Nu har gjort sitt första i allsvenskan – och såg till att Halmstad sänkte AIK. –Jag har väntat på det här i hela mitt liv, säger anfallaren efter 2–1-segern.

Halmstads Viktor Granath (9) omfamnas efter 2–0-målet hemma mot AIK.

Fotboll2023-04-02 19:48

Efter att Halmstad säkrat sin återkomst till allsvenskan i fjol handlade det om att stärka truppen på allra bäst sätt.

Ett givet val var att kontakta Viktor Granath, anfallaren som gjorde 24 mål på 30 superettan-matcher för Västerås SK.

– Vi var ute efter utpräglade målskyttar när vi rekryterade spelare, säger tränaren Magnus Haglund till Discovery.

– Han är oerhört vass, effektiv på sina lägen. Effektiviteten är avgörande eftersom vi inte har spelarmaterial av den prislappen att vi kan vaska fram målchanser stup i kvarten, så vi får skapa dem vi kan och se till att sätt dit dem.

Kontrade in 2–0

Precis det gjorde Granath.

Elva minuter in i andra halvlek avslutade anfallaren en kontring på allra bästa sätt: han kastade sig fram och skarvade in bollen bakom AIK:s landslagsmålvakt Kristoffer Nordfeldt.

Målet gav Halmstad en 2–0-ledningen – Thomas Boakye nickade in 1–0 i 16:e minuten – och det räckte till slut till en 2–1-seger.

Dessutom en fullträff, som enligt Haglund, betyder oerhört mycket för den allsvenska debutanten Granath.

– Det är en spelare som värvades in för att just göra mål. För laget och för honom själv, att få den tilliten till sig själv och lagkamraterna till honom, det betyder jättemycket, säger Haglund.

Granath:

– Jag har väntat på det här i hela mitt liv. Nu är jag gammal, 29 år, och får uppleva det här för första gången. Jag önskar att jag var 19 igen, säger han till Discovery.

– Vi jobbar stenhårt för varandra och vet om att vi kan störa vilket lag som helst. Det här är vår hemmaborg, och det visade vi direkt.

Fem backar saknades

De långa köerna utanför Örjans vall innebar att matchstarten blev en kvart senare än planerad.

Det var dock ett mindre problem i Halmstad.

Värre var situationen i stadens fotbollslag.

Hela fem backar saknades i premiären hemma mot AIK.

Joseph Baffo, Benjamin Hjertstrand, Marcus Olsson och Taulant Parallangaj var inte tillgängliga för spel. Dessutom var Andreas Johansson febersjuk.

Men för nykomlingen spelade det mindre roll.

– Det visar att vi är ett jäkla bra lag. Det här var den perfekta starten, det här kommer vi att bygga vidare på, säger Granath.

Haglund:

– Jag är oerhört glad. Ingångsvärdena såg ganska tuffa ut när Andreas Johansson kastade in handduken. Vi fick sätta ihop en backlinje med det vi fick ihop… men vilken insats de gör.

Guidetti startade bänken

AIK, som saknade sjuke Viktor Fischer och inledningsvis hade stjärnan John Guidetti, med skadekänningar, på bänken, skapade ett par vassa chanser men varken Bilal Hussein eller 19-årige talangen Alexander Fesshaie Beraki tog vara på sina lägen.

När Rui Modesto sedan curlade in reduceringen, 1–2 i 60:e, blev det dock nerv i matchen. Och när tränaren Andreas Brännström, ny för säsongen, bytte in Guidetti och AIK forcerade framåt fick hemmaförsvaret slita för att freda Malkom Nilsson Säfqvists mål.