Glas första fullträff visade vägen: "Äntligen"

Första landskampen för året gav första landslagsmålet i karriären. På 52:a försöket prickade Hanna Glas äntligen rätt – och efter det var Portugal ett slaget lag. Sverige är klart för final i Algarve Cup efter övertygande 4–0. –Jag har längtat efter det här, säger Glas.

Hanna Glas, till höger, firar sitt 1–0-mål mot Portugal tillsammans med Filippa Angeldahl.

Fotboll2022-02-20 17:22

Det är nog knappt att de svenska spelarna själva minns när den senaste förlusten under ordinarie tid kom. Så här kommer fakta:

1–2 mot Danmark i Algarve Cup den 7 mars 2020.

Sedan dess har Sverige spelat 25 landskamper och inte förlorat en enda av dem under ordinarie tid. OS-finalförlusten mot Kanada efter straffar förra året sved såklart värre än alla tänkbara poängtapp, men 21 segrar och fyra oavgjorda de senaste två åren är ändå imponerande siffror.

– Det är ett fint facit. Jag tycker att vi som landslag har utvecklats oerhört mycket. Vi har fått ut många spelare i Europa, de spelar för stora klubbar och kommer med bra självförtroende. Och sedan har vi en ledarstab som är otroligt skicklig på det de lär ut och med de roller som vi ska ha, säger lagkaptenen Caroline Seger efter söndagens 4–0-seger.

Det var i slutändan inte mycket att snacka om mot 29:e-rankade Portugal. Diana Silva missade visserligen öppet mål för Portugal i den åttonde minuten, men Sverige kontrollerade matchen från start. Bara under de första 45 minuterna hade Sverige gott om chanser att spräcka nollan och mer därtill.

Imponerande debut

Filippa Angeldahl sköt både i stolpen och strax utanför och Madelen Janogy missade målet helt trots att hon blev frispelad fem meter från mållinjen.

Janogy hittade kanske inte helt rätt i den för henne något ovana positionen som offensiv innermittfältare/släpande forward. Men det fanns andra som fick det att stämma bättre.

Amanda Nildén gjorde ett kortare inhopp i en träningsmatch mot Malta förra året, men mot Portugal fick den 23-åriga vänsterbacken för första gången chansen från start.

Det var onekligen en fin debut av Juventustalangen. Dels låg hon hela tiden rätt i försvaret, dels bidrog hon i högsta grad framåt. Två gånger i början av andra halvlek höll det på att leda till mål, först efter ett inlägg till Lina Hurtig (som vinkades av för offside) och därefter genom en nickskarv till Stina Blackstenius (som från nära håll nickade mitt på målvakten Patrícia Morais).

Tredje och fjärde gången avgjorde det matchen.

Förutspådde målet

Nildén har nämligen en ypperlig känsla i vänsterfoten och fick därför förtroendet att slå hörnorna från höger. I den 56:e minuten gick en sådan via Lina Hurtig och ut till Hanna Glas som placerade in ettan i det bortre hörnet.

Det var Bayern München-backens första mål i A-landslaget.

– Äntligen, säger Glas efter sin 52:a landskamp.

– Jag blev verkligen jätteglad. Redan före matchen hade jag tänkt ”det kommer komma en retur och då ska jag göra mål”. Jag sade det till min pojkvän, och så blev det så.

TT: Du hade förutspått att det skulle bli just på retur efter en hörna?

– Ja, det var lite läskigt. Det var därför det blev lite extra ”wohoo”, det var det jag hade föreställt mig och så blev det så. Det var riktigt kul.

Fyra minuter senare var Nildéns hörna ännu bättre och prickade huvudet på Amanda Ilestedt som nickade in 2–0.

– Det känns bra – vinst, fyra mål och bra spel, det känns kul. Och det är klart att det känns extra stort att starta, det kändes lite extra i dag, säger Nildén.

Final mot Italien

Direkt efter 2–0-målet gjorde förbundskapten Peter Gerhardsson fyra byten och kastade in Hanna Bennison, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö. Med den förändringen blev den svenska dominansen än större, och Portugal föll ihop på slutet.

Kosovare Asllani rullade in 3–0 i den 74:e minuten, Stina Blackstenius nickade in 4–0 i den 76:e. Det kunde ha blivit fler svenska mål men en övertygande seger var ändå en perfekt start på fotbollsåret 2022, där EM i England i sommar är den stora höjdpunkten.

Efter matchen mot Portugal är halva Algarve Cup avverkad för svensk del. Den tänkta premiären mot Danmark ställdes in efter att danskorna fått in covid-19-smitta i truppen, och nu återstår bara en match för Sverige: finalen mot Italien, som vunnit sina två matcher i turneringen (1–0 mot Danmark och 2–1 mot Norge).

Avspark på Estádio Municipal i Lagos: onsdag klockan 12.00, svensk tid.