Förbereder för seriestart trots ovissheten

I fredags kom beskedet att förbudet mot att spela tävlingsmatcher och träningsmatcher för lagen under eliten i fotboll förlängs till 21 mars. Sporten har varit i kontakt med flera lokala klubbar och frågat hur det påverkar dem.

De lokala fotbollslagens förberedelser inför säsongen fortsätter även om det fortfarande råder ovisshet kring om seriespelet kan komma igång som planerat.

De lokala fotbollslagens förberedelser inför säsongen fortsätter även om det fortfarande råder ovisshet kring om seriespelet kan komma igång som planerat.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2021-03-08 21:00

Många klubbar hade hoppats på ett positivt besked förra veckan. Att de äntligen skulle få börja spela matcher igen. Så blev det alltså inte. Bakgrunden till förbudet är gällande coronapandemi. Restriktionerna innebär bland annat att det inte blir något gruppspel i cuperna. 

Så här säger Johan Hägg, tränare i Målilla GoIF:

– Vi påverkas rätt så rejält av det här beslutet. Vi är i ett läge där vi haft stor rotation och förändring i spelartruppen. Vi tappade 13 spelare inför säsongen och har fått in nio nya killar. Vi som ledare vill ju gärna se alla i matchsituationer.

Johan Hägg belyser problematiken att det är svårt att spela in ett nytt system med så många nyförvärv – utan att få den matchning de vill ha innan serien (division fem) startar. 

– Som tränare vill man ju testa och få en fingervisning om hur spelare fungerar tillsammans och i en viss position. Och vi har ingen jättestor trupp där vi kan spela internmatcher. 

Tror du rentav att den tänkta seriepremiären (Ariel hemma 16 april) är i fara?

– Klart att det finns en oro kring det, trots att vi går in med inställningen att den kommer spelas på det datumet. Vi vill verkligen inte att det ska bli en enkelserie som förra säsongen. Vi tror att det finns en vilja att vi kan få köra en full serie med dubbla matcher mot alla. Skulle vi nu inte komma igång som det är tänkt, tycker jag att det är bättre man spelar två matcher i veckan och spelar något längre i oktober istället för att ha en enkelserie. 

Hägg berättar att Målilla har kört hårt på försäsongen och haft tre pass i veckan sedan början av januari. 

undefined
Södra Vi IF värmer upp på Arena Ceos inför måndagskvällens träning.

 Robin Blomberg, Frödinge/Brantestad: 

– Tanken var att vi skulle dragit igång med matcher sista helgen i februari. Men nä, så blev det inte. 

– Det värsta i det här läget är ovissheten. Det är jättesvårt både för spelare och ledare att inte veta och få något klart besked vad vi har att förhålla oss till. Nu måste vi ändå räkna med och planera för att vi kommer igång med seriespelet som vi ska, men vi vet inte...

Redan om en månad har FBSK seriepremiär i damtvåan, då Rödsle ska komma på besök till Lundavallen. 

Seriekollegan Vimmerby IF påverkas inte av beslutet att gruppspelet i Toyota Cup ställs in i och med att laget går in först i den andra omgången.  

Tränaren Mikael Rinaldo är dock medveten om att det kan påverka seriespelet också framöver.

– Det är mycket som är ovisst just nu kring träningsmatcher och om serien kommer igång som planerat. Vårt fokus ligger på att serien kan komma igång som det är sagt.  Sedan får vi se om vi hinner spela några träningsmatcher, vilket hade varit skönt, men huvudsaken är att säsongen kommer igång och att vi kan spela en hel serie i år, säger Rinaldo.

Han är nöjd med uppslutningen på träningarna:

– Det har varit mycket folk på träningarna med bra fart. Alla är sugna på att komma igång. 

undefined
Gullringen tränade på Arena Ceos under måndagskvällen.

Gullringens GoIF hade inte planerat att delta i Toyota Cup, men laget har flera träningsmatcher inplanerade framöver som är i farozonen.

– Visst börjar man bli orolig för om serien kan komma igång i april och om vi hinner spela några träningsmatcher innan, säger Peter Magnusson och fortsätter:  

– Som ny tränare i klubben hade jag gärna fått ett par träningsmatcher med laget för att hinna förmedla min spelidé innan tävlingsmatcherna drar igång. Det viktigaste är ändå att det blir en hel serie med dubbelmöten i år av sportsliga skäl.

Östergötlands fotbollsförbund har också valt att stryka gruppspelet av Östgötacupen som skulle ha avgjorts den närmaste tiden.

– Det blir som förr i tiden med en utslagsturnering direkt istället, säger Kisa BK:s tränare Greger Johansson.

Är du orolig för att serien inte ska komma igång som planerat?

– Visst finns det en risk för det, men jag hoppas verkligen att det blir så för jag vill inte ha ett år till med bara en halv serie. Sedan skulle det vara tråkigt om vi inte hann få några träningsmatcher innan då vi har en del nya spelare i laget som inte har fått chansen att visa upp sig i match än.

Kisa BK har varit igång och kört tre träningspass i veckan en tid och ligger bra till inför återkomsten i division fyra.

– Det har sett bra ut på träningarna, men det är svårt att få till alla moment om man jämför med att spela träningsmatch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!