Full gas direkt av Napoli – Liverpool chanslöst

Svajig start hemma i Premier League och säsongens första utflykt i Champions League slutade i en krasch. Hur mår Liverpool? Hänger managern Jürgen Klopp löst? Napoli vann med 4–1 och skojade med den engelska storklubben hemma på Diego Armando Maradona-stadion.

Piotr Zielinski firar sitt mål i Napolis 4–1-seger mot Napoli.

Fotboll2022-09-07 20:55

Två segrar i ligan på sex matcher sätter redan nu frågetecken för om Liverpool kan utmana Manchester City.

Fjolårsfinalisten – 0–1 i finalen mot Real Madrid i Paris – var inte i närheten att rå på Luciano Spallettis Napoli i säsongens första gruppspelsmatch i Champions League.

Redan i halvtid ledde Neapels stolthet med 3–0. En ledning som kunde ha varit något eller några mål större.

Victor Osimhen kom loss redan innan en minut var gången, rundade Alisson Becker, men skottet ur snäv vinkeln träffade stolpen. Det var början på en mäktig offensiv som kort senare gav 1–0.

James Milner fick bollen på handen. Piotr Zielinski, den polske landslagsstjärnan, slog in straffen. Trots att Zielinski var hur säker som helst gick Osimhen fram och tog nästa, sedan han själv trampats omkull av Virgil van Dijk.

Becker gick rätt på den svaga straffen.

Van Dijk reparerade sitt tidigare ingripande med att få undan Chvitja Kvaratschelias avslut på mållinjen. Napolis 2–0 kom ändå, sedan Zielinski spelat fram André Zambo Anguissa.

Giovanni Simeone, inhoppare för skadade Osimhen, hade varit på planen i fyra minuter när han firade 3–0 och sitt första Champions League-mål för Napoli. Simeone? Jodå, pappa är Diego och manager för Atlético Madrid. Giovanni, 27, värvades inför säsongen från Verona och fick en pangstart i turneringen.

Förnedringen fortsatte direkt efter pausen. Kvicke Zielinski kollrade bort Liverpools stabbiga försvar och lättade in 4–0. Luiz Diaz reducerade dock omgående.

Ajax hade lekstuga

Glasgow Rangers kvalade in till Champions League genom att slå ut PSV Eindhoven. Återbesöket i Nederländerna var inte lika lyckosamt. Ajax spelade ut hela sitt register hemma i Amsterdam. och 4–0-segern var i underkant.

Rangers försvar – som fortfarande saknar svenske landslagsmittbacken Filip Helander – tappade markeringen på mittfältaren Edson Alvarez, som ostört nickade in Steven Berghuis hörna efter en dryg kvart.

Berghuis var inblandad även vid 2–0-målet, när hans skott olyckligt styrdes in i eget mål av James Sands. Trots den tydliga riktningsförändringen fick Berghuis officiellt målet.

Ett klassiskt skitmål följdes av ett betydligt vackrare, och det bara minuten senare. Mohammed Kudus tryckte distinkt in 3–0 via ena stolpen.

Då var mötet på Johan Cruyff arena bara 34 minuter gammalt. De återstående 56 ordinarie minuterna bjöd bara på ett mål, Steven Bergwijns 4–0 i matchens slutskede.

En utmärkt start för Ajax som möter Liverpool på Anfield i nästa vecka.

Kulusevski bänkad

Eintracht Frankfurt, vinnare av Europa League i våras, fick en bedrövlig öppning i Champions League, dessutom på hemmaplan. Marcus Edwards, Trincao och Nuno Santos skickade in bollarna när Sporting Lissabon gick fram till 3–0-seger under den sista halvtimman.

Dejan Kulusevski kom in på planen efter 61 minuter när Tottenham tog emot Marseille. Med en knapp kvart kvar fick Richarlison hål på fransmännen som spelade nästan hela andra halvlek med en man mindre. Brasilianaren gjorde kort senare även 2–0.

Hattrick av Lewandowski

Barcelona inledde sin CL-kampanj med att göra 5–1 på Viktoria Plzen hemma på Camp Nou. Nyförvärvet Franck Kessie öppnade målskyttet. Sedan tog målmaskinen Robert Lewandowski, även han nyinflyttad till Katalonien, över showen. Polacken dunkade in ett hattrick varpå Ferran Torres gjorde 5–1.

I samma grupp gav Leroy Sané och ett självmål Bayern München 2–0 och alla tre poängen mot Inter i Milano.

Abakar Syllas mål för Club Brygge mot Leverkusen gav belgarna 1–0. I gruppens andra match gjorde Mario Hermoso 1–0 för Atlético Madrid i andra tilläggsminuten. Trots det – och med en man mindre på planen – kvitterade Mateus Uribe för Porto.

Det var inte över där. I den elfte tilläggsminuten skickade Antoine Griezmann in 2–1 och segermålet.