Frisören van Dongen blev ett klipp för ÅFF

På planen "klipper" han forwards. Utanför den klipper han kunder. "De verkar vara nöjda", skrattar frisören Bram van Dongen.

Bram van Dongen växte upp i Tilburg i Holland. Som ung tillhörde han Antwerpen i Belgien. Nu är det ÅFF i Sverige som gäller.

Bram van Dongen växte upp i Tilburg i Holland. Som ung tillhörde han Antwerpen i Belgien. Nu är det ÅFF i Sverige som gäller.

Foto: Mattias Heikki

Fotboll2020-10-09 16:22

Eller "klipper" och "klipper", förresten. Det är inte så att ÅFF-backen mejar ner sina motståndare. Holländaren har fått spela alla elva ÅFF-matcher den här säsongen och bara dragit på sig två gula kort. Det tyder på att försvarsspelet inte bara är så som tränaren Jesper Ny vill ha det - den är även regelrätt.

Van Dongen kom närmast från Cambuur U21 i den holländska andraligan. När han inte fick något A-lagskontrakt nappade han på agentens råd att flytta till Sverige och ÅFF.

När Sporten ringer upp har han just tagit rast på sin arbetsplats på en frisersalong i Linköping. Backen verkar ha landat rätt i sitt nya land - på och utanför planen.

– Jag hoppade i den djupa delen av bassängen, så att säga, när jag flyttade hit och jag tycker att allt har blivit som jag trodde innan. Alla pratar bra engelska, så det finns ingen språkbarriär. De flesta kunderna som jag klipper är i min ålder så det är lätt att prata med dem, säger 22-åringen.

Bram van Dongen skolade om sig från mittfältare till vänsterback för ett och ett halvt år sedan. I ÅFF blev det ytterligare en ny position: Mittback. En roll han gillar och föredrar. 

– När jag spelar centralt känner jag mig mer delaktig i spelet. Men det har varit en utmaning för mig att lära mig att spela enkelt. Förr om åren brukade jag göra två, tre enkla misstag per match men det gör jag inte längre. Jag har mognat som spelare och lärt mig att spela enkelt och inte ha bollen för länge, säger han.

Vad är största skillnaden mellan svensk och holländsk fotboll?

– Jag vet inte om det här gäller för alla lag i Sverige men i ÅFF lägger vi mycket mer fokus på den taktiska träningen än vad jag är van vid från Holland. I början tog det ett tag att vänja sig. Nu känner jag att "nötandet" har hjälpt oss mycket på matcherna.

ÅFF:s segerrad på sju matcher tog slut i och med 2-2-matchen mot Gute senast. En match som van Dongen beskriver så här:

– Vi var inte bra nog för att vinna. Vi tog ledningen tidigt och blev kanske lite för bekväma efter det. Gute spelade många långbollar och fick matchen dit de ville.

Nu blickar han mot bortamatchen mot Newroz, som vi sänder här på sajten på lördag med start 13.55.

– Vi har pratat igenom saken och vet vad som står på spel. Vi måste vinna och vi går in i matchen med en tro på oss själva, säger han.

Innan han återvänder till kunderna på frisörsalongen.

Karta: Kopparvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!