Fotbollsprofilen: "Det kan vara över"

I drygt 20 år har Martin Persson varit en av traktens bästa målvakter. Nu plågas han av en jobbig axelskada. En skada som i värsta fall kan sätta punkt för en lång och framgångsrik karriär.

Martin Persson har bara spelat två seriematcher i år – på grund av en inflammerad axel.

Martin Persson har bara spelat två seriematcher i år – på grund av en inflammerad axel.

Foto: ossian

Fotboll2018-06-25 08:00

Rimforsa IF är starkt förknippat med trotjänarna Martin Persson och Tobias Lundh. Men den här vårsäsongen har inte varit sig lik. Båda två har dragits med skador – och missat flera matcher.

Lundh var dock tillbaka i matchtruppen i tisdags, när RIF spelade oavgjort mot serieledande Mjölby AI.

För Martin Perssons del är det värre. Betydligt värre.

– Ärligt talat så är det åt helvete. Axeln är trasig. Trots lång rehab kan jag inte lyfta på högerarmen. Dessutom värker det i axeln nästan dygnet runt. Det är riktigt jobbigt.

När kom skadan?

– Jag fick ont efter träningsmatchen mot IFK Tuna i våras. Det hände ingenting speciellt under matchen, men efteråt kunde jag inte starta bilen. Det var helt omöjligt att räta ut armen, säger han.

Den senaste tiden har Martin Persson träffat ett flertal specialister. Undersökningar visar att axeln är inflammerad, och att det är förträngningar i axelleden.

– Det kan tydligen ta väldigt lång tid innan det blir bättre. Nu har jag kört rehab i 1,5 månad utan att märka någon större skillnad. Jag ska köra på någon månad till. Sedan ska läkarna bestämma om det krävs operation eller inte.

Hur känns det att inte kunna spela fotboll?

– Det är tråkigt och frustrerande, så klart. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt. Annars hade jag lagt av för länge sedan, säger Persson som fyller 40 år i höst.

Frånsett några kortare sejourer i Åtvidabergs FF, Sturefors och Kenty har han varit en stabil förestemålvakt i Rimforsa IF. År efter år.

– Jag debuterade i A-laget när jag var 15 eller 16 år gammal, så det här kan vara min 20:e seniorsäsong i Rimforsa.

Målsättningen är glasklar: Martin Persson vill tillbaka till fotbollsplanen – och avsluta karriären på sina egna villkor.

– Jag hoppas kunna spela i höst. Men vi får se hur det blir. Det kan vara över.

Kan du tänka dig en fortsättning nästa säong, om kroppen känns okej?

– Nja, jag vet inte. Det här var tänkt att bli min avskedsturné. Vi fick vårt tredje barn nyligen, så det är inte helt lätt att få ihop livspusslet. Men man ska aldrig säga aldrig. Det har jag lärt mig genom åren.

I Martin Perssons frånvaro har Rimforsa gjort en klart godkänd vårsäsong. Laget ligger femma i division fyra och har häng på den absoluta toppen.

I målet har Henrik Engelstad, Sebastian Sjöberg och Filip Thorn delat på ansvaret.

– Det har sett bra ut. Det finns mycket talang i de grabbarna, säger Persson.

Det återstår en match innan sommaruppehållet. På tisdag åker RIF till Linköping för att möta toppkonkurrenten Studenterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!