Juniormatch spårade ur – spelare dömd för misshandel

Juniormatchen mellan Västerviks FF och Rimforsa i somras slutade med att två personer fick föras till sjukhus. Två spelare åtalades tidigare i vintras, men tingsrätten väljer att fria den ena.

Flera röda kort utdelades efter matchen den 21 augusti i somras. I det rättsliga efterspelet åtalades två personer åtalas vid Kalmar tingsrätt, för misshandel. En döms, en frias.

Flera röda kort utdelades efter matchen den 21 augusti i somras. I det rättsliga efterspelet åtalades två personer åtalas vid Kalmar tingsrätt, för misshandel. En döms, en frias.

Foto: Filip Gustafsson/Montage

Fotboll2023-04-27 11:28

Tumultet uppstod efter att domaren blåst av juniormatchen mellan Västerviks FF och Rimforsa IF, den 21 augusti. 

Två spelare från Rimforsa åtalades för misshandel. Den ene ska ha slagit en VFF-spelare i huvudet, samt sparkat honom på låret.

Den andre ska ha knuffat omkull en ledare från Västervik damfotboll. Han föll så illa att han skadade sig i ryggen.

Rätten väljer nu att fria killen som misstänktes för att ha knuffat ner damtränaren i ett dike. Uppgifterna går isär och det är inte tillräckligt klarlagt att knuffen var avsiktlig. Det kan vara så som den åtalade säger, att han fick en knuff och därför i sin tur knuffade ner damtränaren i diket.

Däremot fälls den andre spelaren för misshandel. Han döms till ungdomstjänst i 35 timmar, och ska dessutom betala VFF-spelaren 10 000 kronor i skadestånd.

Rätten avfärdar försvarets resonemang om att själva sammanhanget, fotbollsmatchen, borde mildra bedömningen.

"Försvaret har gjort gällande att i den mån det är visat att NN utövat våld mot NN (VFF-spelaren) så ska han gå fri från ansvar med stöd av regler om social adekvans och samtycke då det varit fråga om våld i anslutning till en fotbollsmatch. Tingsrätten delar inte försvarets uppfattning. NN har sparkat NN efter slutsignalen och helt utanför ramen för spelet han kan därför inte gå fri från ansvar".

Sparken mot benet anses bevisad, däremot tycker inte rätten att åklagaren tillräckligt starkt visat att spelaren även slagit VFF-spelaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!