Fotbollsikonen sir Bobby Charlton död

En av engelsk fotbolls största är borta. Legendaren sir Bobby Charlton är död. Det meddelar förra klubben Manchester United på sin webbplats. "Manchester United är i sorg efter att sir Bobby Charlton, en av de bästa och mest älskade spelarna i klubbens historia, har gått bort."

Sir Bobby Charlton. Arkivbild.

Sir Bobby Charlton. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Fotboll2023-10-21 17:05

Bobby Charlton slog igenom i moderklubben Manchester United där han utvecklades till en dåtidens allra främsta mittfältare efter debuten 1956.

"Sir Bobby var en hjälte för miljoner, inte bara i Manchester eller Storbritannien, utan i hela världen. Han kommer bli ihågkommen som en av sportens största", skriver klubben i ett uttalande.

Två år senare inträffade en tragedi när Manchester Uniteds flygplan störtade i München på väg hem från en Europacupmatch i Belgrad.

Förlorade åtta lagkamrater

23 av de 40 passagerarna, inklusive åtta Unitedspelare, förolyckades. Charlton överlevde och satte punkt för en strålande karriär först 1980.

Då hade han gjort 758 matcher och 249 mål för Manchester United, med vilka han vann Europacupen, tre ligatitlar och FA-cupen. För England blev det 106 landskamper och 49 mål och ett VM-guld 1966.

"Hans enastående bedrifter, karaktär och tjänster kommer för alltid att vara inskrivet i Manchester Uniteds och Englands historia och engelsk fotboll. Hans arv kommer leva vidare via organisationen sir Bobby Charlton Foundation", säger Manchester United.

Hedras i kväll

Efter att ha pensionerat sig som fotbollsspelare arbetade Charlton som ambassadör för Manchester United i 39 år.

1994 adlades han av Englands drottning för sina insatser för den brittiska fotbollen. 2020 berättade Charlton att han led av demens.

När Manchester United senare under lördagskvällen gästar Sheffield United i Premier League kommer laget att bära svarta sorgband för att hedra klubbikonen.

Sir Bobby Charlton blev 86 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!