Fler lag men färre klasser i 45:e upplagan

3 000 unga fotbollslirare fördelade på 212 lag har tre intensiva dagar framför sig när den 45:e upplagan av Bullerby Cup drar igång på torsdag. "Just nu känns läget under kontroll och det ska bli väldigt roligt att göra det här tillsammans", säger David Lindgren som är verksamhetsansvarig i Vimmerby IF.

Ledningsgruppen och huvudfunktionärerna för Bullerby Cup samlades på måndagen. Nu väntar en intensiv vecka där totalt 650 funktionärer bidrar till att arrangemanget ska flyta på från torsdag till och med lördag.

Ledningsgruppen och huvudfunktionärerna för Bullerby Cup samlades på måndagen. Nu väntar en intensiv vecka där totalt 650 funktionärer bidrar till att arrangemanget ska flyta på från torsdag till och med lördag.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-07-25 16:45

På måndagskvällen samlades ledningsgruppen, huvudfunktionärer och representanter från samarbetsföreningarna Södra Vi IF, Storebro IF och Frödinge/Brantestads SK på Vimmerby IF:s kansli. De 30-talet personerna fick en genomgång av läget av David Lindgren. Han har tagit över rollen som huvudansvarig efter att Leif Carlsson tackade för sig förra året efter 30 år på posten.

– Jag ser det inte som att jag efterträder Leif rakt av riktigt, utan vi är flera i ledningsgruppen som hjälps åt att dra lasset. Många av dem har lång erfarenhet och kan flera få del av den kunskapen ökar det våra chanser att få till ett bra arrangemang. 

Jämfört med förra året har antalet deltagande lag i Bullerby Cup ökat från 206 till 212. Däremot har antalet klasser minskat från tio till åtta.

– Vi öppnade upp anmälningar för tio klasser, men märkte ganska snabbt att intresset för P14 och F14 var ganska lågt. Därför var valet att ta bort de klasserna lite enklare. Det underlättar även en del då behovet av niomannaplaner blir mindre.

Totalt finns nu 24 planer att tillgå. Tre sjumannaplaner anläggs på Vimarvallen. Ytterligare 16 mindre planer ryms på Ceosvallen. Där finns även fem niomannaplaner, varav två placeras på konstgräset på arenan.  

Sportsligt sett blir det alltså endast två tävlingsklasser. P13 och F13 avgörs med slutspel där segrare koras. I övriga sex klasser blir det gruppspel och fortsättningsspel med totalt fem matcher för varje lag.

Vädret är alltid en viktig faktor för ett stort utomhusevenemang som Bullerby Cup. Så här långt anser David Lindgren att det har varit gynnsamt.

– Vi har varit lite oroliga för gräset på Ceosvallen, eftersom vi inte får ta vatten från Lillån i år. Tack vare att det har kommit en del regn på sistone så ser gräset grönt och fint ut. Enligt de prognoser som jag har tagit del av kan vi vänta oss en del regn på torsdag. Annars ser det ganska bra ut till helgen. 

För att få hela arrangemanget att flyta på krävs det en stor arbetsinsats av funktionärer. Inte bara en mängd domare till alla matcher, utan transporter, förläggningar och servering av mat ska också lösas.

– Från torsdag till och med lördag har vi 650 funktionärer som ställer upp. Våra samarbetsföreningar bidrar med en hel del, men de flesta är föräldrar till spelare från Vimmerby IF:s deltagande lag.

Är det svårt att få folk att ställa upp?

– Det har inte varit några problem. Många är engagerade och tycker det är roligt att göra det här tillsammans. Dessutom har vi plockat bort många andra arbetsuppgifter inom föreningen och sagt att vi lägger allt krut under de här tre dagarna. 

Bullerby Cup

Antalet lag per klass och de lokala lagen som deltar.

P10: 40 lag (Vimmerby IFx 2, Rimforsa IF, Hultsfreds FK)

F10: 16 lag (Vimmerby IFx 2, Rimforsa IF, Hultsfreds FK)

P11: 32 lag (Vimmerby IFx3. Hultsfreds FKx2, Kisa BK och Djursdala SK)

F11: 24 lag (Vimmerby IF och Hultsfreds FK)

P12: 42 lag (Vimmerby IFx3. Hultsfreds FK, Rimforsa IF, Södra Vi/Gullringen)

F12: 24 lag (Vimmerby IFx2 och Hultsfreds FK)

P13: 20 lag (Vimmerby IFx2, Hultsfreds FKx2 och Storebro IF)

F13: 12 lag (Vimmerby IF och Virserums SGF)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!