Fotbollsbomben: Nu slutar han

En hälsena som spökat. Det har fått elitdomaren Jonas Karlsson på fall. Nu slutar Målilladomaren. ”Jag blev besviken när jag fick beskedet att det var över på elitnivå”, säger han.

Jonas Karlsson från Målilla kommer inte längre att döma fotboll på elitnivå.

Jonas Karlsson från Målilla kommer inte längre att döma fotboll på elitnivå.

Foto: Charlotte Madestam

Fotboll2018-11-29 19:55

Jonas Karlsson har haft en framgångsrik domarkarriär. En karriär som inleddes för drygt 20 år sedan. Nu är det alltså över.

– Kanske att jag kan hjälpa till om det behövs lokalt, vi får se. Samtidigt är det inte optimalt. Jag märkte det när jag dömde en lokal reservlagsmatch för något år sedan. Det var inte bra vare sig för mig eller för spelarna.

I vilket fall är dömandet på elitnivå i fotboll över.

– När jag fick beskedet i oktober var jag väldigt, väldigt besviken. Det kändes tomt. Mitt mål var annars att döma på elitnivå och Superettan i ett-två år till. Nu har jag ändå landat i det och fått distans.

Varför får du inte döma mer?

– Av skadeskäl. Jag har varit skadedrabbad och inte dömt i höst på grund av hälseneproblem. Det är anledningen. De säger att det inte beror på min nivå som domare, tvärtom. Och jag tycker själv att det har gått jättebra. Jag är jäkligt stolt att jag lyckades ta mig till eliten.

En aspekt som ibland vägs in i valet i satsning på domare, är åldern. Jonas Karlsson är 45 år.

– Det kommer många nya, unga duktiga domare. De måste beredas plats. Det är bara tolv platser i Allsvenskan och tolv i Superettan. Kommer det en ung kille, så ska jag bort. Så är det. Men jag tror samtidigt att jag hade försvarat min plats nästa säsong om jag varit skadefri.

Jonas berättar också att han har tränat hårt fysiskt för att hänga med de unga spelarna i Superettan.

– Jag har varierat med löpning, styrketräning och cykling, fyra-fem pass i veckan.

Hur många matcher blev det i Superettan?

– 23 matcher, förra året och i år.

Någon match du minns extra mycket i år?

– Det är klart att matcherna på Olympia och med Helsingborg sticker ut. Det är trots allt lite skillnad på att döma en match inför 7 000 åskådare, jämfört med en som drar runt tusen åskådare.

I övrigt?

– Jag har dömt cupmatcher med AIK, träningsmatcher som bland annat Djurgården-Ålborg och så fick jag chansen i Allsvenskan när Johan Hamlin blev skadad. Det var i matchen mellan Kalmar FF och Åtvidaberg och det blev 52 minuter. Det är ett roligt minne och kul att ha dömt på den allra högsta nivån.

– Jag har också varit fjärdedomare i Allsvenskan många gånger. Många tror att man bara står där ute på sidlinjen och är skyltvakt, men så är det verkligen inte. Man är med och dömer.

Hur är domarstandarden i Sverige?

– Det har legat på hög nivå tidigare, men 2018 har inte varit vårt bästa år. Vare sig i Sverige eller internationellt.

Varför?

– Svårt att säga, men vår stjärna Jonas Eriksson dömer inte längre.

Vad ska du göra nu när du inte längre ska döma?

– Det är lite hemlighetsfullt fortfarande. Jag ser mig själv i någon roll i fotbollsfamiljen även framöver. Kanske i något ledaruppdrag. Jag har levt med fotbollen i alla år och det har blivit som en livsstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!