Fotbollens Rysslandsfråga avgörs i domstol

Ska Ryssland vara avstängt från all internationell fotboll? Det är nu upp till Idrottens skiljedomstol, Cas, att avgöra. Beslutet påverkar bland annat herrarnas VM-playoff och sommarens EM för damer. –Att man skulle ogiltigförklara beslutet, det har jag svårt att se, säger Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa.

Rysslands president Vladimir Putin och Fifa-ordföranden Gianni Infantino vid en ceremoni i Moskva 2019. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin och Fifa-ordföranden Gianni Infantino vid en ceremoni i Moskva 2019. Arkivbild.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Fotboll2022-03-13 06:05

Det ryska fotbollsförbundet överklagade det internationella fotbollsförbundets (Fifa) och det europeiska fotbollsförbundets (Uefa) beslut om att utesluta ryska klubbar och landslag från internationella matcher och turneringar.

Ryssland vill att Idrottens skiljedomstol, Cas, ska göra två saker: 1) skjuta upp avstängningen under utredningens gång och 2) riva upp Fifa och Uefas beslut helt.

"Ryssland menar i korthet att Fifa:s beslut om att stänga ute Ryssland från bland annat VM-kval inte har stöd i Fifas egna stadgar och tävlingsregler", skriver Christine Stridsberg, förbundsjurist hos Svenska fotbollsförbundet, i ett mejl till TT.

Extraordinära omständigheter

En hel fotbollsvärld väntar nu på Cas dom. Oavsett utfall får den stora konsekvenser. Inte minst för det europeiska play off-kvalet till herrarnas VM i Qatar i vinter.

Rysslands avstängning innebär att Polen går direkt till play off-finalen den 29 mars. Där väntar vinnaren mellan Sverige och Tjeckien, som möts på Friends arena fyra dagar tidigare.

Sverige, Polen och Tjecken har redan sagt att man vägrar möta Ryssland.

Om Cas upphäver avstängningen, ska då Fifa ge ryssarna en gratisplats till VM?

Enligt Olof Lundh, fotbollsjournalist på TV4, är det här ett unikt fall.

– Det närmaste man kommer är väl det som i slutändan blev att man blockerade Sydafrika väldigt mycket, säger Lundh om Apartheidsystemet som ledde till att Sydafrika var avstängt från bland annat OS mellan 1964 och 1988.

– Men det var ju inte samlat från början på samma sätt som det är här. Det är historiska och unika beslut som idrotten tar, säger Lundh.

Enligt Fifas stadgar är det inte tillåtet att utesluta förbund baserat på politiska meningsskiljaktigheter. Men det finns en paragraf om force majeure som kan användas vid extra ordinära omständigheter, exempelvis krig.

Lars-Christer Olsson, generalsekreterare i Uefa mellan 2003 och 2007, menar att force majeure tolkas från fall till fall och att det är omöjligt att skriva en klausul som skulle fungera för alla tänkbara fall.

– Eftersom man inte kan förutse den här typen av händelse i detalj måste man ha lite gummiparagraf över en sån bestämmelse som kräver tolkning.

Håller inte med

Olsson har svårt att se att Cas skulle göra en annan bedömning än världssamfundet redan har gjort.

– En sån tolkning som idrotten gjort, allt från olympiska kommittén till enskilda idrotter och enskilda länder som tagit beslut i den här riktningen, då har jag svårt att se Cas skulle komma till någon annan slutsats.

Olof Lundh tror däremot att Fifa och Uefa kan få svårt att få igenom avstängningen.

– De som är mer juridiskt kunniga än jag menar att Fifa kommer få svårt att få rätt mot Ryssland i den här processen.

Använts tidigare

Force majeure används inte speciellt ofta i skiljedomstolen. Men det är en erkänd princip och har täckning även i schweizisk lag. Cas tog bland annat ett beslut 2014 där man åberopade force majeure då inbördeskriget i Egypten brutit ut.

Alexandrias spanska tränare Juan José Sánchez Maqueda och Antonio Cazorla Reches kontrakt med klubben bröts då säsongen avslutades i förtid under 2013 och tränarna hävdade att klubben var skyldiga att betala ut löner för resterande kontraktstid. Cas slog dock fast att inbördeskriget var en omständighet som ingen av parterna bar ansvar för, kunde förutse eller förhindra och Alexandria befriades från sina kontraktsbundna åtaganden.

Att Fifa inte tagit in en ersättare till Ryssland till play off, tror Olof Lundh är ett sätt att gardera sig mot möjligheten att Cas dömer till Rysslands fördel.

– Risken är väl att Fifa inte har täckning i sina stadgar och regelverk kring att kasta ut Ryssland och jag tror att det är därför man lämnat en plats öppen, säger Olof Lundh och syftar på att man annars skulle behöva ta hänsyn till ett eventuellt reservlag om Ryssland får rätt av Cas.

– Då skulle ju de (Fifa) hamna i en konstig situation om Ryssland välkomnas tillbaka. Det är min tolkning av det hela men det skulle ju Fifa aldrig säga.

Lars-Christer Olsson tror att Cas kommer att ge Fifa och Uefa rätt. Arkivbild.
Lars-Christer Olsson tror att Cas kommer att ge Fifa och Uefa rätt. Arkivbild.
Fakta: Cas

Officiellt namn: Court of Arbitration for Sport (Cas) på engelska, eller Tribunal Arbitral du Sport (Tas) på franska.

Bildades: 1984.

Säte: Huvudkontor i Lausanne. Det finns även kontor i New York och Sydney.

Ärenden per år: Cirka 300.

Antalet domare: Cirka 300 jurister från 87 länder. Två är från Sverige, Conny Jörneklint, Kalmar, och Lars Nilsson, Stockholm.

En Cas-dom kan i vissa fall överklagas till Högsta domstolen i Schweiz.


Fakta: Så spelas playoff-matcherna till VM i Qatar

+ VM-platser: Eftersom att Ryssland är uteslutet är det 11 lag som spelar om tre VM-platser och matcherna spelas som enkelmatcher.

+ Playoff-final: Finalerna är planerade att spelas 28–29 mars, förutom finalen i slutspelsträd A som är uppskjuten till juni.

Slutspelsträd A

Skottland–Ukraina, uppskjuten till juni på grund av läget i Ukraina.

Wales–Österrike, 24 mars, Cardiff, klockan 20.45.

Slutspelsträd B

Polen (klart för playoff-final med hemmaplansfördel)

Sverige–Tjeckien, 24 mars i Friends Arena, klockan 20.45.

Slutspelsträd C

Italien–Nordmakedonien, 24 mars i Palermo, klockan 20.45.

Portugal–Turkiet, 24 mars i Porto, klockan 20.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!