10:orna tror på sina lag i derbyt: "Klara favoriter"

Båda har nummer 10 på ryggen. Spelar forward. Och har skägg. Sporten kollade läget med Adam Härnström och Rickard Thuresson inför söndagens derby mellan Kisa och Vimmerby.

Adam Härnströms Kisa och Rickard Thuressons Vimmerby möts i ett derby på söndag där viktiga poäng står på spel.

Adam Härnströms Kisa och Rickard Thuressons Vimmerby möts i ett derby på söndag där viktiga poäng står på spel.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-05-05 16:00

Det är nästan 14 år sedan Kisa och Vimmerby möttes i seriesammanhang. Mötet på Kisa IP hösten 2009 slutade 2–1 till Kisa och innebar i förlängningen att klubben säkrade nytt kontrakt i trean då. VIF vann ändå serien och gick upp i tvåan.

En då 22-årig Rickard Thuresson gjorde Vimmerbys mål den gången. Kisas Adam Härnström var bara sex år och hade möjligen tagit sina första stapplande steg i knattelaget.

På söndag drabbar lagen samman igen. Ett derby som Kisas forward ser fram emot.

– Jag har aldrig mött Vimmerby och måste erkänna att jag har dålig koll på dem. Jag tror ändå att det kan bli en rolig match, säger Adam Härnström.

Var står ditt lag just nu?

– Jämfört med hur det såg ut från första seriematchen så tycker jag att vi har tagit kliv framåt. Defensivt sitter spelet någorlunda, men offensivt på den sista tredjedelen finns det mer att önska. Vi behöver bli mer noggranna och släppa bollen snabbare.

Vilka är favoriter på söndag och varför?

– Jag tror det kan bli en jämn match. Vimmerby har en fördel av att ha ett lag som är lite mer samspelt. Jag tror ändå att vi drar det längsta strået till slut. Vi brukar vara starka hemma.

Vad skulle en derbyseger betyda för er?

– Det är viktiga poäng på spel i bottenstriden för båda lagen. Skulle vi vinna hade det betytt mycket. Inte minst moralmässigt.

Vad behöver ni göra för att lyckas?

– Jag tror att första målet blir viktigt. Släpper vi in det har vi en tendens att börja hänga med huvudet. Det gäller att vi är skärpta hela vägen och springer mycket.

Vimmerbys rutinerade forward Rickard Thuresson medger att han inte har full koll på Kisa heller, men känner till några enskilda spelare.

– Gustavo Borges och Vladimir Radak har jag spelat med i VIF. Sedan har jag mött Alberis Da Silva när han spelat i Linköping och Assyriska och gjort mål då.

Var står ditt lag just nu?

– Efter en riktigt stark start så har vi åkt på många skador. Senast gjorde vi det ändå väldigt bra mot Adas och borde ha vunnit. Då fick flera unga spelare chansen och visade att de duger och förtjänar fler chanser.

Vilka är favoriter på söndag och varför?

– Vi är så pass bollskickliga och trygga i vårt spel att vi ska ses som klara favoriter.

Vad skulle en derbyseger betyda för er?

– Det är en sexpoängsmatch som vi absolut behöver vinna. En seger skulle betyda mycket i det här läget.

Vad behöver ni göra för att lyckas?

– Det gäller att vi håller oss till vår matchplan och är skärpta när lägena kommer.

Fotnot: Matchen mellan Kisa och Vimmerby tv-sänds på www.vimmerbytidning.se med start 17.55 på söndag.

Adam Härnström, Kisa BK
Adam Härnström, Kisa BK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!