Förslag väcker hopp om publik på matcher

Ett förslag på generösare begränsningar vad det gäller publik på arrangemang som fotbollsmatcher väcker hopp bland lokala fotbollsklubbar. "Det skulle göra stor skillnad", säger Vimmerby IF:s David Lindgren.

David Lindgren ser fram emot att Vimmerby IF ska kunna ta emot lite mer publik på matcherna den här säsongen.

David Lindgren ser fram emot att Vimmerby IF ska kunna ta emot lite mer publik på matcherna den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2021-02-18 08:00

Regeringen föreslog på onsdagen ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken differentierade utifrån risk för smittspridning.

–Det här möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar, i stället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik, säger Kulturministern Amanda Lind till TT.

Den nya förordningen föreslås gälla från den 11 mars och skickas nu på remiss fram till den 26 februari. Folkhälsomyndigheten måste först yttra sig om vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för publik, och även när det kan bli aktuellt att ändra taken. Den 12 mars förra året begränsades allmänna sammankomster till 500, vilket senare justerades till 50 och sedan 8 personer. 

Förslaget välkomnas av lokala fotbollsklubbar som tror att det skulle göra stor skillnad både på och utanför planen om man fick ta in exempelvis 100 eller 200 åskådare.

undefined
David Lindgren är verksamhetsansvarig i Vimmerby IF.

– Förra säsongen hade vi ett tak på 50 åskådare och kunde därmed få lite intäkter som gjorde att vi nästan kunde gå plus minus noll vad det gäller kostnad för domare bland annat. Skulle vi få ta in lite mer publik hade det gjort stor skillnad både ekonomiskt och för spelarna ute på planen, säger David Lindgren som är positiv till att individuella lösningar för varje enskild anläggning övervägs.

– Jag tror att idrotten och föreningarna är beredda att ta ansvar om vi bara får chansen. I en utomhusidrott som fotboll där vi har ganska stora anläggningar så har vi möjlighet att ta in ganska mycket folk utan att skapa trängsel, säger han.

Vimmerby IF har seriepremiären inplanerad till den 17:e april och hoppas att reglerna kring publik har klarnat till dess. 

Rimforsa IF har däremot inte fått spelschemat fastställt inför säsongen i östgötafyran. Mikael Philipsson som är sportansvarig i klubben hoppas dock man kan komma igång som planerat i mitten april.

– Jag förespråkar ändå att det kan spelas en hel serie med dubbelmöten. Förra året blev det bara en halv säsong och det kändes konstigt, säger Mikael Philipsson som även gillar tanken att kunna ta in lite mer publik på matcherna.

– Det är bra om man kan göra en rimlig värdering av läget och bedöma förutsättningarna vi har på en fotbollsmatch utomhus för sig, säger han.

Ett förslag från regeringen kan innebära mindre begränsningar för att ta in publik på arrangemang som fotbollsmatcher.
Ett förslag från regeringen kan innebära mindre begränsningar för att ta in publik på arrangemang som fotbollsmatcher.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!