Forsbergs Leipzig vidare – Werner skadad

Leipzig är klart för åttondelsfinal i Champions League. Men 4–0-segern mot Sjachtar Donetsk grumlades av anfallaren Timo Werners skada. Det är oklart om den äventyrar hans plats i den tyska VM-truppen.

Emil Forsberg, längst till höger, fick tidigt hoppa in för Leipzig när Timo Werner skadade sig.

Fotboll2022-11-02 20:46

Leipzig gick in till mötet i Warszawa som grupptvåa och med tre poäng mer än Sjachtar Donetsk.

Men i och med ukrainarnas 4–1-seger i Leipzig i öppningsmatchen hade Sjachtar fördel av inbördes möten. Seger i gruppavslutningen och andraplatsen bakom Real Madrid var klar.

En sådan var Sjachtar inte i närheten av. Redan i nionde minuten tog Leipzig ett fast grepp om avancemanget till vinterns åttondelsfinal.

Firade med ballong

Christopher Nkunku var mannen bakom målet. På hans öppnande passning avslutade Timo Werner. Anatolij Trubin släppte retur rakt ut och där kom Nkunku och fick öppet mål.

Nkunkus något udda firande av tredje målet i gruppspelet: Han plockade upp en röd ballong ur strumpan och blåste upp den. Det stannade där, någon ballongdans bjöd anfallaren inte på.

Werners skada – en rejäl smäll mot vänsterfoten – kort senare banade väg för ett inhopp för Emil Forsberg redan i den 19:e minuten. Landslagsmittfältaren tvingade omgående Trubin till en vass räddning med ett distansskott.

Forsberg var inblandad i Leipzigs andra mål, ett märkligt sådant. André Silva smet in bakom Forsberg på ett inlägg, fick en fot på bollen och så var matchen punkterad.

Dominik Szoboszlai ökade till 3–0 och inhopparen Dani Olmo hade varit på planen i en minut när han skickade in 4–0.

Real krossade Celtic

Gruppettan Real Madrid gick snabbt fram till 2–0 via två straffar (Luka Modric och Rodrygo) mot Celtic – med mittbacken Carl Starfelt i startelvan – hemma på Santiago Bernabéu.

Vinicius Júnior, Marco Asensio, Federico Valverde och Jota (Celtic) tog plats bland målskyttarna efter pausen. Real vann med 5–1.

Kampen om den 16:e och sista platsen i slutspelet stod på San Siro, mellan Milan och Salzburg. Milan behövde en poäng för att greja andraplatsen bakom Chelsea. Det blev tre tack vare 4–0.

Olivier Giroud nickade in 1–0 på en hörna i den 14:e minuten. Den franske veteranen använde på nytt skallen i början av andra halvlek. Hans nick förlängdes in till 2–0 av Rade Krunic.

Giroud var inte färdig för kvällen. Kort senare gjorde han 3–0. Junior Messias slog in 4–0 på tilläggstid.

Segern och avancemanget innebär att – om han kommer tillbaka i tillräckligt gott slag – Zlatan Ibrahimovic fortfarande har chansen att vinna titeln han under hela karriären så hett eftertraktat.

Juventus undvek ett präktigt fiasko, trots 1–2-förlusten hemma mot Paris SG. Eftersom Benfica bortaslog Maccabi Haifa – utan knäskadade Daniel Sundgren – med hela 6–1 får "Juve" som grupptrea spela i Europa League till vintern.

PSG och Benfica hamnade båda på 14 poäng, med samma målskillnad (16–7) och efter 1–1 i båda mötena mellan klubbarna.

Tack vare fler gjorda mål på bortaplan vann Benfica gruppen.

Åttondelsfinalerna lottas i Nyon på måndag och spelas i februari och mars.