Forsberg: "Det är jättejobbigt att missa VM"

Nations League i stället för VM-slutspel. Hur kul låter det? Inte roligt alls, men sådan är den kommande verkligheten för landslaget. Drömmen om en sen höst i Qatar dog i Chorzow. Polen vann playoffinalen med 2–0.

Emil Forsberg.

Emil Forsberg.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Fotboll2022-03-29 22:42

Janne Anderssons osvikliga öga för att välja spelare som håller för uppgiften svek honom den här gången.

Eller om det var turen. Den ska aldrig underskattas, inte om man ska baxa ett svenskt landslag till ett andra raka VM-slutspel. Det har bara två förbundskaptener lyckats med tidigare: Georg "Åby" Ericson (1974 och 1978) och Lasse Lagerbäck (2002 och 2006).

– Vi har bra kontroll på matchen. När de gör 0–2 går luften ur oss. En tung dag. Det är jättejobbigt att missa VM. Nu får vi inte spela i vinter och det är oerhört tråkigt, säger Emil Forsberg i TV4:s sändning.

Andersson kunde ha satsat på det uppenbara valet, den i landslagssammanhang mer erfarne Mattias Svanberg när Albin Ekdals kropp inte hann återhämta sig från ännu en skadeplåga.

Men han tog en 26-åring från Lech Poznan. En central mittfältare som opererat i radioskugga i en liga som knappast får mycket svenskt fokus. Karlström var monumental när Djurgården tog det allsvenska guldet 2019. Ett år senare skrev han på för Poznan.

Anderssons nätverk av scouter snappade nyligen upp att mittfältaren växt till sig ytterligare.

Drog på sig straff

En chans borde han få att bekanta sig med de Anderssonska landslagsprinciperna. Tre dagar efter samlingen i Stockholm låg han bakom Robin Quaisons segermål mot Tjeckien.

Ytterligare några dagar spelade han karriärens största match och agerade inledningsvis som om han inte gjort annat. Likt en Jakob Johansson när det begav sig – ni minns den bastante pjäsen som tog Sverige till VM i Ryssland – spelade han lugnt, klokt och enkelt.

Men ett fatalt misstag, fattat på en nanosekund, förstörde inte bara Karlströms kväll.

Det kostade också landslaget en plats i VM i Qatar.

Den andra halvleken var bara några minuter gången när Karlström och inhopparen Grzegorz Krychowiak brakade samman i det svenska straffområdet. Karlström var aningen sen in i tacklingen.

Några meter från händelsen såg Daniele Orsato det hela, blåste och pekade på straffpunkten.

Robert Lewandowski missar sällan straffar. Helst inte dem han absolut måste sätta. Som den här, den som förde Polen till VM. Robin Olsen gick till höger, Lewandowski väntade ut honom och placerade 1–0 i andra hörnet.

Jätteräddningar från polska målvakten

En mörk stund för svenska fotbollsfans i allmänhet och för Jesper Karlström i synnerhet. Det var ju inte långt från att han bidragit till en helt annan riktning i ödesmatchen.

Ett gäng "nära-mål-lägen" toppades av en riktigt vass svensk chans i den mållösa första halvleken – och Karlström var upphovet till med en brytning högt upp i banan. Alexander Isak släppte till Emil Forsberg. I sin 70:e landskamp var norrlänningen ytterst nära sitt 16:e mål, men Wojciech Szczesny styrde undan till hörna.

Det var början på en stark svensk sekvens i blötan på Slaski-stadion. Forsbergs farliga avslut följdes av offensiva vågor som gav några mer eller mindre vassa möjligheter.

Polen? Lewandowski behöver varken mycket yta eller tid för att visa varför han är en av världens främsta anfallare.

Victor Nilsson Lindelöf störde honom tillräckligt för nicken skulle gå utanför och när Bayern München-stjärnan försökte rycka sig loss klev Marcus Danielson fram och bröt lika resolut som elegant.

Zlatan byttes in

En intensiv jakt på kvittering inleddes. Karlström och Robin Quaison plockades av efter 65 minuter. Svanberg och Anthony Elanga in. Innan dess hade Nilsson Lindelöf och Forsberg.

Men i stället för 1–1 och förlängning gick Marcus Danielson, ännu en gång och precis lika ofrivilligt som i Glasgow i somras, in i rollen som olycksfågel. Han missade bollen helt, Piotr Zielinski fick fritt fram och pricksköt 2–0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!