Förre ÅFF-tränaren misstänker matchfixning

Det stormar kring Åtvidabergs FF. Under måndagen kom Sportbladet med uppgifter om att det förekommit misstänkt matchfixning i samband med den anrika klubbens matcher.

Det stormar kring Åtvidabergs FF efter uppgifter om misstänkt matchfixning och sponsorer som styr sportsliga beslut.

Det stormar kring Åtvidabergs FF efter uppgifter om misstänkt matchfixning och sponsorer som styr sportsliga beslut.

Foto: Arkivfoto/Montage

Fotboll2020-05-18 15:32

Det är Sportbladet som publicerar uppgifterna kring Åtvidabergs FF. Det rör sig, enligt tidningen, om bland annat misstänkt matchfixning, märkliga värvningar och att sportsliga beslut tas under stark påverkan från sponsorer.

Förre tränaren Tor-Arne Fredheim säger att han starkt misstänker att matchfixning var en stor anledning till att Åtvidaberg inte tog en seger på tretton matcher och till sist trillade ur division 1 i höstas.

– Det där påverkade enormt...allt...hur tabellen blev till slut, säger Tor-Arne Fredheim.

Det var en orsak till att Åtvidaberg åkte ut?

– Ja, Gud, ja. Gud, ja, säger han till Sportbladet.

Vi har varit i kontakt med Tor-Arne Fredheim under dagen men han har inte varit tillgänglig för en intervju.
Enligt Sportbladets uppgifter har några sponsorer legat bakom flera värvningar och även påverkat laguttagningar.
En av sponsorerna är förre ÅFF-spelaren Göran E Karlsson, numera affärsman och sedan flera år bosatt i Dubai. 
Karlsson säger att han under flera år skänkt stora summor till klubben. 

– Jag har skänkt pengar genom gåvobrev under ett antal år. Det är bra som det är, säger Karlsson. 

Göran E Karlsson dementerar dock att han ska haft några motkrav till sina gåvor. Som att synas eller ha inflytande i klubben. 

– Jag förstår frågan, men nej. Det finns ett gåvobrev där det stipuleras vad pengarna ska användas till och när de ska betalas ut. Det är det enda jag gör.

Nuvarande Sylvia-tränaren, Rickard Johansson, tränade ÅFF innan han fick sparken när Fredheim tog över under våren 2019. På frågan om vad han tänker när han ser helheten i Sportbladets omfattande text, kommer han snabbt in på delen om matchfixning. 

– Jag sa det till Sportbladet också, jag tror inte att matchfixning förekom. Det är i alla fall inte den känslan jag hade när jag var i föreningen, säger Rickard Johansson och lägger till: 

– Sen de andra delarna kring ekonomi och sponsorernas påverkan. Den känslan jag fick var att så var fallet, sponsorerna hade mycket inflytande. 

Du är helt säker på att matchfixning inte förekom? 

– Jag kan bara tala för mig själv och den perioden jag var där. Jag kanske är naiv och tror det bästa om alla människor och vill inte tro att det förekom, jag skulle bli extremt besviken. Men det ringde inga varningar för mig där och då. 

Rickard Johansson minns emellertid ett par "konstiga" situationer under vissa matcher nu i efterhand, men det var inget han tänkte på just då. 

Att du inte var involverad i vissa värvningar, var det något du reagerade på som konstigt? 

– Klart det var märkligt men olika föreningar jobbar ju på olika sätt. I vissa är det en sportgrupp med sportchef som tar in värvningar oavsett vad tränaren tycker och tänker. 

– I den här branschen finns det inte ett sätt att jobba på. Det var många personer som på ett eller annat sätt ville tycka. Så är det alltid med större föreningar, säger Rickard Johansson.

Martin Siggesjö har arbetat i ÅFF-styrelsen under de senaste åren och tog nyligen över som ordförande. Han säger att han blev chockad av måndagens uppgifter och svarar kort på frågan om klubben styrs av ett spelsyndikat:

– Absolut inte.

Sporten har sökt Göran E Karlsson, men inte fått kontakt med honom.

Det stormar kring Åtvidabergs FF efter uppgifter om misstänkt matchfixning och sponsorer som styr sportsliga beslut.
Det stormar kring Åtvidabergs FF efter uppgifter om misstänkt matchfixning och sponsorer som styr sportsliga beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!