Förbundsläkaren om ÅFF: "De hade kunnat lämna WO..."

Nu svarar förbundsläkaren Magnus Forssblad på den hårda kritiken mot att Åtvidabergs FF inte fick skjuta upp kvalet till division 1. "De hade möjlighet att lämna WO", säger han till Dagens Nyheter.

ÅFF föll i första kvalmatchen.

ÅFF föll i första kvalmatchen.

Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

Fotboll2020-12-05 14:22

På söndagen spelas kvalreturen på Kopparvallen och ÅFF har ett 0–2-underläge att hämta upp. Samtidigt har det allra mesta av snacket före och efter kvalet handlat om att det efter några tidigare försök överhuvudtaget blev spel när coronaviruset fått fäste i ÅFF-truppen och många spelare insjuknat.

Lennart Palmefors, med mångårigt förflutet som lagläkare i klubben och medlem i svenska fotbollsläkarföreningen, hävdade att Svenska fotbollförbundet inte tog sitt ansvar och sa till Sporten:

– För mig är det fullständigt ofattbart. Både ett sportsligt fiasko och en idrottsmedicinsk skandal. Så sent som i lördags kunde 80 procent av spelarna inte träna. Ingen som varit sjuk under de tre senaste veckorna skall ens motionera annat än försiktigt och absolut inte tävlingsspela. Det är en mycket stor risk.

Men Magnus Forssblad står fast att beslutet att spela var rätt.

– Vi tvingar inte någon att spela – de hade möjlighet att lämna WO, säger han.

Till DN säger han också:

– Min bedömning var att det inte var tillräckligt många som var sjuka. Därför fanns det inga medicinska skäl att flytta på matchen.Det kan ju vara så att man blir dålig två eller tre veckor senare (efter att man testat negativt) och då ska man inte spela, men det är inte vårt beslut.

– Det här var tredje gången som det här var uppe med Åtvidaberg och jag fick in en sammanställning om samtliga spelares status kvällen före matchen – hur de mådde, när de hade insjuknat och när de blivit friska. Då kunde man inte komma upp i sex spelare som inte kunde spela enligt de riktlinjer vi har, säger Forssblad.

I sammanhanget ska sägas att Lennart Palmefors inte längre har något formellt uppdrag som lagläkare i ÅFF, men han avfärdar bestämt uppgifterna och anser att förbundet borde ha rådfrågat någon med mer expertis kring den aktuella virussjukdomen.

– Jag tycker att han behandlar frågan som om han satt som tjänsteman och inte som en läkare som tar medicinskt ansvar. Det här är en samhällsfarlig sjukdom och inte en fotledsstukning, säger Palmefors.

Och fortsätter:

– Vad är det nu sedan smittan bröt ut i klubben? Runt tre veckor. Efter så kort tid ska ingen spela fotboll och anstränga sig på det sättet. Det har det inte tagits hänsyn till och det är min stora poäng. Matcherna borde inte spelas redan nu. Punkt.

Vad hade du sagt om du fortfarande varit lagläkare?

– Åk inte dit. Spela inte.

Söndagsmatchen i Åtvidaberg visas direkt på vimmerbytidning.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!