Förbundskaptenen "bedrövad" av läktarkaoset

Janne Andersson är trött på läktarkaos och supporterbråk. Nu vill den svenske förbundskaptenen se en förändring. –Vi måste komma till rätta med detta på något sätt, säger han.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson vill se förändring.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson vill se förändring.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-13 18:51

Allsvenska guldmatchen mellan Malmö och Elfsborg överskuggades av skandalscener på läktarplats.

Pyroteknik och bråk mellan olika supportersektioner försenade andra halvlekens avspark avsevärt. Efteråt har båda klubbarna tagit avstånd från agerandet av vissa fans.

Det gör även Janne Andersson.

– Som fotbollssupporter så blir jag bedrövad. Efter att ha följt fotboll i så många år är det fortfarande lika tråkigt varje gång. Jag kan inte regelverket men jag vet att både Sef (Svensk Elitfotboll) och SvFF (Svenska fotbollförbundet) har detta högt upp på agendan, säger förbundskaptenen på en presskonferens inför landslagets EM-kvalsamling.

Regeringen tillsätter utredning

Problematiken på läktarplats inom den svenska fotbollen har varit ett stort samtalsämne de senaste veckorna med flera skandaler färskt i minnet.

På nationell nivå planerar regeringen att tillsätta en utredning för att försöka göra det säkrare för supportrar att gå på fotboll i Sverige.

Bland annat ska man se över åtgärder som tillträdesförbud för upprepade överträdelser, hårdare straff för planstormning och bengalbränning. Man vill även förenkla samarbetet kring videoövervakning.

"Förekommer för ofta"

Andersson är tydlig med att något måste förändras.

– Vi måste komma till rätta med detta på något sätt. Vi har ingen lösning men jag känner att det är så jäkla tråkigt. Det var samma i superettan i lördags. Det här förekommer för ofta, så jag hoppas verkligen man kommer till bukt med det. Vi som älskar fotboll vill inte se det. Vi är helt ointresserade av det.

Landslagsmittfältaren Hugo Larsson fördömer vissa supportrars agerande på Eleda stadion, men han är också mån om att hellre se det positiva i dagens svenska supporterkultur.

– Det är tråkigt att sådana saker händer. Det ska inte hända. Men någonstans kollar man på matchen och jag vill hellre lyfta den fina stämningen. Det var snyggt med tifon från båda lagen.

– Supporterkulturen i Sverige är otroligt bra och det är roligare att fokusera på den, säger han.

"Möjligt att vi kan bli bättre"

TT: Med tanke på avarterna i supporterkulturen, kan ni spelare ta större ansvar?

– Det är möjligt, men det är inte såna problem där jag är just nu, men det är möjligt att vi kan bli bättre, säger Hugo Larsson.

Han lämnade i somras Malmö FF för Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Den allsvenska guldmatchen krockade med Frankfurts bortamatch mot Werder Bremen (2–2). Men Larsson såg ändå till att hålla sig underrättad om hur det gick för hans förra klubb.

– Vi har en norrman i laget så jag bad honom att kolla i smyg. Då fick jag veta att MFF vunnit. Det hade inte sett så bra ut om jag hade tagit upp mobilen i halvtid, säger Larsson och skrattar.

Han erkänner att det var svårt att fullt ut koncentrera sig på matchen han själv spelade.

– Det var svårare än jag trodde om jag ska vara ärlig. Jag hade nästan mer tankar på MFF än på vår egen. Malmö vann och jag gjorde en av mina bättre matcher sedan jag kom till Tyskland. Det var en bra dag, säger Larsson som räknar med att Malmö FF beställer en extra guldmedalj åt honom.

Landslagsmittfältaren Hugo Larsson hade koll på guldmatchen.
Landslagsmittfältaren Hugo Larsson hade koll på guldmatchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!