Förbundschefen: "Andersson har fortsatt förtroende"

Bara ett mirakel kan ta fotbollslandslaget till EM-slutspelet i Tyskland. I praktiken kan det slås fast att Sverige för första gången på 25 år missar två mästerskap i rad. Trots misslyckandet har förbundet fortsatt förtroende för förbundskaptenen Janne Andersson – i alla fall hösten ut.

Janne Andersson, på väg ut som förbundskapten?

Janne Andersson, på väg ut som förbundskapten?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-09-13 12:14

Andersson och spelarna var bedrövade efter 1–3-förlusten mot Österrike. Efter kollapsen i andra halvlek tog spekulationerna om Anderssons framtid ordentlig fart.

Själv har han inga planer på att avgå. Svaret var i princip detsamma på frågorna som ställdes om hans framtid.

– Jag har kontrakt till nästa sommar och är inte den som viker ned mig för att jag förlorar fotbollsmatcher.

Han fick i natt uppbackning av den övergripande landslagschefen Jens T Andersson. Budskapet var fåordigt men tydligt.

– Vi har haft en tung kväll, men Janne Andersson har fortsatt förtroende. Vi vet att förutsättningarna är extremt svåra, samtidigt tycker vi att vi har presterat tre riktigt bra halvlekar den här samlingen. Han har kontrakt till nästa sommar och vi har samling om några veckor igen, sade han till medier på plats i Friends arena.

"Arbete i det tysta"

Jens T Andersson förnekar inte att förbundet kontinuerligt håller koll på tränarmarknaden i fall ett förbundskaptensbyte av någon anledning kan bli nära förestående.

– Det sker alltid ett arbete i det tysta, det betyder inte att jag kommer att stå och redogöra för det i medierna, säger han.

På frågan hur gången är vid tillsättandet av en ny förbundskapten svarar han:

– Det är lite tidigt att prata om det, men rent formellt fattar styrelsen beslut om förbundskapten och sedan är det en grupp tjänstemän som jobbar och bereder det ärendet när det väl blir aktuellt. Vilket inte är nu vill jag vara extremt tydlig med.

Flera spelare uttalade efter förlusten sitt stöd för Janne Andersson. Vilket värde Anderssons arbetsgivare sätter på det återstår att se. De kommande månaderna lär handla mer om vem som styr landslaget efter EM-kvalet, mindre om de mikroskopiska möjligheterna att nå slutspelet i Tyskland.

En arbetsgrupp på förbundet har förmodligen redan en lista med namn som betas av. Vilka uppfyller kravbilden? Vilka är intresserade? Vilka kan möjligen lösas ut från ett gällande kontrakt? Vilka kan acceptera den lön förbundet erbjuder?

Tog över 2016

Andersson löstes 2016 ut från den korta tid han hade kvar på sitt kontrakt med IFK Norrköping. Hans företrädare Erik Hamrén inledde senhösten 2009 sin tid på posten med att kombinera tränaruppdraget i Rosenborg med jobbet som förbundskapten.

En situation som blev ohållbar och fotbollsförbundet köpte 2010 ut Hamrén från den norska storklubben.

Lars Lagerbäck avgick efter det misslyckade VM-kvalet 2009, trots att han hade kontrakt över slutspelet 2010.

Jens T Andersson.
Jens T Andersson.
Fakta: De kan vara aktuella som förbundskapten

Här är några namn som kan vara aktuella om Janne Anderssons utgående kontrakt som förbundskapten inte förlängs eller om han själv väljer att kliva av.

+ Graham Potter

Landslaget har aldrig haft en utländsk förbundskapten. Dags nu? Potter har efter åren i Östersund djupa kunskaper om svensk fotboll och gjorde ett storartat jobb i Brighton. Står utan jobb efter misslyckandet i Chelsea, men vill han och är han beredd att kraftigt gå ned i lön som förbundsanställd?

+ Henrik Larsson

En av svenska fotbolls stora som spelare. Tränargärningen har varit mindre framgångsrik.

+ Olof Mellberg

Gör ett gott jobb med knappa förutsättningar i Brommapojkarna.

+ Jonas Thern

Nämnts tidigare i sammanhanget, men saknar den formella tränarutbildning som krävs för att få vara ensam förbundskapten. Kanske i par med Larsson eller Mellberg?

+ Per-Mathias Høgmo

Norrmannen har erfarenhet av jobbet i Norge. Ledde Häcken till SM-guld förra året och hade för några år sedan en lyckad sejour i Djurgården.

+ Jens Gustafson

Tidigare U21-kapten som samlat erfarenhet i klubbar som IFK Norrköping och Hajduk Split. Just nu i Pogoń Szczecin.

+ Håkan Ericson

Ville ha jobbet när Andersson fick det. Europamästare med U21-landslaget 2015. Gjort ett storstilat arbete med Färöarna och förlängde nyligen kontraktet.

+ Henrik Rydström

Tränaren i ropet förra säsongen. Tog över Malmö FF efter lyckade uppdrag i Sirius och Kalmar FF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!