Förbundet efter mötet: "Slopa kvalet till trean"

OsÀkerheten kring lokala fotbollen bara fortsÀtter. HÀr Àr senaste nytt nÀr det gÀller kvalet till division tre herrar: "Majoriteten av distrikten i Götaland vill inte ha nÄgot kval som det ser ut nu", sÀger Mats Larlind.

Majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha nÄgot kval till trean frÄn division 4.

Majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha nÄgot kval till trean frÄn division 4.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2021-03-23 16:00

Larlind Ă€r tĂ€vlingskonsulent pĂ„ SmĂ„lands Fotbollförbund och följer sĂ„klart utvecklingen pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll. För tvĂ„ veckor sedan gjorde vi pĂ„ Sporten en intervju med honom. DĂ„ var kontentan följande: Att signalerna som distrikten fĂ„tt tidigare inte lĂ€ngre gĂ€ller. Det nya var att det trots allt skulle bli kvalspel till division tre, vilket i sin tur skulle ge en öppning till spel i förbundsserierna för vĂ„ra lokala lag Vimmerby, Gullringen och IFK Tuna vid eventuellt en andraplacering i fyran under 2021. 

Nu tyder en del pĂ„ att det Ă„terigen blir en riktningsförĂ€ndring. 

– I förmiddags (tisdag) hade vi i de nio distrikten i Götaland ett möte. Majoriteten dĂ€r ville inte ha ett kvalspel, utan ville slippa bindningen till förbundsserierna i det hĂ€r lĂ€get. Och framför allt vill vi ha ett besked i frĂ„gan frĂ„n Svenska Fotbollförbundet sĂ„ snabbt som möjligt sĂ„ att vi kan planera hösten i distrikten. 

Varför vill ni inte ha kval?

– Om det i rĂ„dande coronasituation beslutas att serierna flyttas fram ytterligare i tiden, sĂ„ blir det nĂ€stan omöjligt för oss att ha kvalspel till division fyra och fem. Det skulle förmodligen innebĂ€ra kvalspel lĂ„ngt in i november. Det tror jag inte fungerar. TyvĂ€rr blir det samtidigt sĂ„ att nĂ„gra lag kommer i klĂ€m i division fyra om nu kvalet till trean slopas. 

Mats Larlind poĂ€ngterar att prioritet ett för distrikten hela tiden varit att det ska spelas fulla serier för att i möjligaste mĂ„n slippa enkelserier, vilket var fallet under 2020. 

Enligt planen som ligger nu ska distriktsfotbollen i SmĂ„land komma igĂ„ng i slutet av april och 1-2 maj för lagen i de lĂ€gre förbundsserierna. 

Hur gÄr ni vidare nu?

– Representanter frĂ„n Götaland, Svealand och Norrland ska ha ett möte med förbundsstyrelsen i veckan. Beslutas det att kvalspelet till division tre inte blir av, behöver inte det per automatik innebĂ€ra att det inte blir kval Ă€ndĂ„. Kommer serierna igĂ„ng som de ska i början av maj och allt flyter pĂ„ under sĂ€songen, sĂ„ bör man kunna ompröva det. Det viktigaste för oss i det hĂ€r lĂ€get nu Ă€r att vi fĂ„r ett snabbt besked, sĂ„ vi vet vad vi har att förhĂ„lla oss till. 

Vad tror du att det blir för beslut?

– Det vet jag inte. Det jag vet Ă€r att majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha nĂ„got kval till trean.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!