Förbannelsen bruten – efter 400 dagar

Djurgården har lyckats vinna en fotbollsmatch utanför Stockholm. Ja, ni läste rätt. Efter 400 vinstfria dagar såg lagkaptenen Olivia Schough till att bryta sviten borta mot Kristianstad (0–1).

Djurgårdens Olivia Schough måljublar. Arkivbild.

Fotboll2020-08-23 16:55

Hemma på Stockholms Stadion har Djurgården bara förlorat en match den här säsongen, medan laget radat upp förluster på bortagräset.

Men i den tuffa bortamatchen mot tabelltrean Kristianstad kom trendbrottet.

Efter en mållös första halvlek öppnade matchen upp sig i den andra och med knappa kvarten kvar att spela bröt gästernas lagkapten, Olivia Schough, dödläget.

På en kontring blev hon frispelad av 18-åriga Tilde Lindwall. Avslutet var sedan otagbart förbi Brett Maron i KDFF-målet, fram till Schoughs andra fullträff för säsongen.

Amanda Edgren var en nick i stolpen från 1–1 men stockholmarna höll undan och vann utanför huvudstaden.

Senast det hände var den 20 juli i fjol och även den gången blev Schough hjälte. Det har gått 13 månader och tre dagar sedan dess, eller ännu mer exakt: 400 dagar.

För skåningarna innebar detta också ett trendbrott efter nio raka utan förlust. Segern tar Djurgården upp på en åttonde plats i damallsvenskan.

I övrigt tog Vittsjö en sen seger i matchen hemma mot Eskilstuna. Klockan stod på 90 minuter när nyförvärvet Emily Gielnik tryckt in bollen efter en fast situation. Dessförinnan hade Linn Vickius dragit på sig ett rött kort för Eskilstuna sedan hon sparkat ner en hemmaspelare, vilket föranledde frisparken till segermålet. Vittsjö går därmed upp på säker mark i tabellen.

Kif Örebro tog en tung 2–1-vinst borta mot nykomlingen Uppsala. Karin Lundin blev matchhjälte med sitt sjätte mål för säsongen med kvarten kvar att spela.