Seger i EM hänger mycket på Caroline

Ska Sverige lyckas bryta förbannelsen och ta sitt första guld i ett mästerskap sedan EM 1984? Jag tror på medalj för landslaget i EM i England, men hoppas verkligen att lagkapten Caroline Seger kan leda sina trupper till guld.

Caroline Seger har en diger meritlista. Nu ska hon försöka leda Sverige till det där efterlängtade guldet i EM.

Caroline Seger har en diger meritlista. Nu ska hon försöka leda Sverige till det där efterlängtade guldet i EM.

Foto: Peter Jigerström

Fotboll2022-07-07 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarens stora mästerskap är igång och på lördag går Sverige in i EM. Det blir nyckelmatch mot de regerande mästarna Nederländerna direkt. Ett bra resultat där så ligger vägen öppen för avancemang. För inte ska väl Schweiz och Portugal kunna sätta käppar i hjulen för det svenska laget?

Om landslaget ska lyckas skapa riktig fotbollsfeber i sommar hänger mycket på lagkaptenen Caroline Seger. Att hon själv är revanschsugen efter den ödesdigra straffmissen i OS-finalen mot Kanada råder inget tvivel om.

För egen del ökade suget efter EM och att följa just Segers framfart markant efter att ha tagit del av When We Were Kings avsnitt om just Caroline Seger. Erik Nivas podcast har gjort en fyllig dokumentär på drygt sex timmar. Första tanken är kanske att går det att få ihop så mycket material på en spelare, men faktum är att det är inga som helst problem.

Med över 20 år som spelare på elitnivå både i Sverige och utomlands och en mängd stora titlar är Seger en av de största inom damfotbollen genom tiderna. Inte minst i landslaget där hon inför EM står på 230 landskamper och har varit med och tagit fem medaljer i mästerskap för Sverige. Det faktum att damerna räknar OS som ett minst lika självklart och stort mästerskap som VM och EM gör att de har medaljer att spela om tre av fyra år. Dessutom kvalificerar sig Sverige i regel till alla dessa.

Efter att ha lyssnat igenom podcasten om Seger så har jag fått större insikt kring hur vilken stor ledare hon är. Hennes instinkt att måna om sina medspelare är faktiskt så stark att hon periodvis mer eller mindre har fått tvinga sig själv att bromsa upp och försöka lägga fokus på sig själv emellanåt. Det säger en hel del. 

När det kommer till att spekulera i hur långt Sverige kan gå i EM kommer jag inte att tippa på guld. Vis av erfarenhet från förra veckans krönika sänker jag ambitionsnivån. Då räckte det med att skriva att Vimmerby IF såg ut att vara oslagbara den här säsongen. Då föll de med 4–1 mot jumbolaget Höreda borta. 

Därför nöjer jag mig med att konstatera att en medalj är vad man kan förvänta sig av Sverige i EM. Men för Segers och hela landslagets skull hoppas jag verkligen att den blir av den allra ädlaste valören.