Erikssons nick rÀddade Sverige: "Steppar upp"

Sverige var illa ute mot Schweiz. DĂ„ tajmade Magdalena Eriksson en frispark perfekt och nickade in ett viktigt segermĂ„l. Efter 1–0 lever den svenska OS-drömmen vidare.

Magdalena Eriksson skriker ut sin glĂ€dje efter sitt 1–0-mĂ„l.

Fotboll2023-10-27 20:23

Schweiz var en ribbtrÀff frÄn att chocka Sverige i första halvlek.

Men till slut blev det svensk seger ÀndÄ i det viktiga Nations League-mötet.

Det krÀvdes dock en frispark, dÀr Kosovare Asllani slog bollen perfekt in mot straffomrÄdet och Magdalena Eriksson lika perfekt mötte med pannan och prickade in segermÄlet i bortre burgaveln.

— Otroligt viktiga tre poĂ€ng. Vi vet hur viktiga alla matcherna Ă€r och hur viktiga vinsterna Ă€r. Jag tycker att vi steppar upp i andra halvlek och kĂ€nns mycket stabilare. Det var en hĂ€rlig match och tre viktiga poĂ€ng, sĂ€ger Eriksson till SVT.

Storförlust senast

Schweiz landslag har skakats av viss turbulens den senaste tiden, dÀr inte minst facit hittills under Inka Grings tid som förbundskapten varit i fokus.

Schweiz hade inför fredagskvĂ€llen spelat tolv landskamper med Grings – men bara vunnit en.

Senast blev det hela 0—5-förlust mot Spanien.

Samtidigt hade svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson höjt ett varningens finger för Schweiz, inte minst för de individuella styrkorna hos exempelvis svenskbekantingen Ramona Bachmann i anfallet.

Prickade ribban

Men det var inte bara Bachmann som skapade problem för Sverige.

Schweiz kom gÄng pÄ gÄng fram lÀngs kanterna och kunde med lite mer tur ha gjort ett ledningsmÄl ocksÄ.

Efter en halvtimme var visserligen Stina Blackstenius – som spelade sin 100:e landskamp – oerhört nĂ€ra att ge Sverige ledningen.

I nÀsta sekvens prickade dock i stÀllet schweiziska Hammarbyspelaren Smilla Vallotto ribban.

NÄgra minuter senare var Sverige illa ute igen, men rÀddades först av Zecira Musovic i mÄlet och sedan av lagkaptenen Caroline Seger, som slÀngde sig i vÀgen för ett skott.

Knapp seger

Men nĂ€r Sverige nĂ„gra minuter frĂ„n slutet fick en frispark mitt pĂ„ Schweiz planhalva fick hemmapubliken – 13 123 – personer still slut jubla Ă€ndĂ„.

Inka Grings hade inför matchen varnat för de svenska fasta situationerna – och fick rĂ€tt.

Kosovare Asllani slog frisparken högt in mot straffomrĂ„det, dĂ€r Magdalena Eriksson med en distinkt nick gav Sverige ledningen – och lite arbetsro.

– Jag sĂ„g en ganska stor yta pĂ„ bakre och bollen var perfekt slagen. Jag var helt fri, sĂ„ det var bra, sĂ€ger Eriksson.

I den andra halvleken kopplade Sverige sedan greppet om matchen. Men samtidigt som svenskorna radade upp mÄlchanser saknades den riktiga skÀrpan i avsluten.

Magdalena Erikssons mÄl rÀckte dock till slut och gav tre viktiga poÀng i jakten pÄ gruppettan Spanien.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchbilden mycket bĂ€ttre i andra halvlek. Vi vinner fullt rĂ€ttvist. Det Ă€r vĂ€ldigt tryggt och stabilt, speciellt i slutet pĂ„ matchen. SĂ„ det kĂ€nns vĂ€ldigt bra. Sen att det bara blir 1–0, det Ă€r som det Ă€r. Det Ă€r tre poĂ€ng och det Ă€r det viktigaste.

Nations League – som ocksĂ„ Ă€r OS-kval – fortsĂ€tter för Sveriges del med en match mot Italien, i Malmö pĂ„ tisdag.

Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Sveriges program i Nations League, som ocksÄ gÀller som damernas OS-kval. Sverige mÄste vinna gruppen för att ha OS-chansen kvar.

22 september: Sverige–Spanien, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien–Sverige, Castel di Sangro. 0–1.

27 oktober: Sverige–Schweiz, Göteborg, 1–0.

31 oktober: Sverige–Italien, Malmö.

1 december: Schweiz–Sverige, Luzern.

5 december: Spanien–Sverige, Málaga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!