Engström och Strand – två nyckelfigurer för nykomlingen

Med sin styrka i det defensiva spelet kommer Malin Engström att bli en viktig kugge för Tjust IF om laget ska kunna uppfylla sin målsättning.

Med styrkan i det defensiva spelet så får Malin Engström en viktig roll om Tjust IF ska klara av sin målsättning.

Med styrkan i det defensiva spelet så får Malin Engström en viktig roll om Tjust IF ska klara av sin målsättning.

Foto: Rikard Nilsson

Fotboll2022-04-09 07:00

Malin Engström var en av de tongivande spelarna förra året när Tjust vann division 2 obesegrade och tog steget upp i division 1. Tillsammans med Alicia Strand är det bara hon som har erfarenhet från att ha spelat på den här nivån sedan tidigare.

Det är ingen blyg nykomling som kliver ut på Hammarvallen i Loftahammar på lördags eftermiddagen när det stundar seriepremiär mot Mariebo IK.

– Tjust satsar på topp fem och det är en tuff målsättning, absolut, men vi tror på oss själva. Vi kanske inte är det spelförande laget, men vårt försvarsspel sitter. Hela laget jobbar i försvaret och chanser framåt kommer alltid att komma, säger Malin Engström.

Vad kommer krävas för att klara den målsättningen?

– Att hela laget är med på samma tåg eftersom vi har en ganska tunn trupp. Det är dock en stark trupp, svarar Malin.

Anledningen till att Tjust har den höga målsättningen är för att det krävs att komma bland de fem bästa lagen för att säkra fortsatt division 1-spel. Antalet division 1-serier ska bantas från åtta till fyra inför 2023. Nu är inte Tjust ensamma nykomlingar, utan ytterligare fem lag spelade i division 2 förra året.

undefined
Alicia Strand blir viktig med sin rutin från division 1-spel för Tjust.

Försvarsspelet är alltså något som måste fungera om Tjust ska klara av sin målsättning. Där kommer Malin vara en nyckelfigur.

– Jag har rutin och mängder av erfarenheter från att spela mittback, men i premiären kanske jag hamnar i en annan roll. Jag har spelat på mittfältet tidigare och det är klart tuffare.

Var trivs du bäst?

– Jag trivs bäst defensivt överlag, men jag har offensiva egenskaper. Jag vill se spelet framför mig och därmed kunna utnyttja mina egenskaper. Jag vill hjälpa min kamrater och kunna se situationer innan. Jag vill gärna kunna styra laget oavsett vilken position jag spelar på.

Under försäsongen har tränaren Joakim Krüger gnuggat försvarsspel och enligt Engström har det satt sig inför seriepremiären.

– Med hög närvaro på träningarna har hela laget lyft sig och det har gett resultat. Det ses på resultaten från träningsmatcherna. 

Vad är skillnaden på att spela i division 1 jämfört med division 2?

– Skillnaden är farten, tempot. Bollen ska rulla i ett högt tempo. Det gäller att vara snabbtänkt. Du ska veta i förhand att du har passningsalternativ. Du måste också minimera misstagen.

Premiärmotståndaren Mariebo är välbekanta för henne, med tanke på att hon spelat mot dem vid flera tillfällen under sin tid i Vimmerby IF.

– Mariebo är ett etablerat division 1-lag och har alltid varit tuffa att möta. De är bäst i Jönköping och de siktar på allsvenskan. De blir en riktig värdemätare för oss, konstaterar en förhoppningsfull Engström.

Hur viktig är Malin för er?

– Hon sprider ett lugn i laget eftersom hon inte blir så nervös. Hon är en bra bollspelare och en bra försvarsspelare. Hon är jätteviktig för oss tillsammans med Alicia eftersom de har rutin från att ha spelat på den här nivån tidigare, svarar Tjusttränaren Joakim Krüger.

Premiärtruppen:

Elin Andersson, My Aldas, Malin Engström, Nellie Friman, Jennifer Ilhammar, Gabriella Krüger, Kristin Oscarsson, Isabella Preusse, Alicia Strand, Tove Carlberg, Emma Åberg, Calida Wallin, Moa Brindmark, Ebba Kymmer-Ragnarsson, Amanda Jansson samt Thilde Alvberger.

Premiäromgången:

Lördag den 9 april: Onsala BK–Husqvarna FF, Nittorps IK–HGH FC, Tjust IF–Mariebo IK, BK Häcken–Jönköpings Södra IF.

Söndag den 10 april: IFK Värnamo–IF Eksjö, Göteborgs FF–IFK Örby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!