Englands rekordkross – slog Norge med 8–0

Favorittippade England tog sig vidare till kvartsfinal i fotbolls-EM på ett högst imponerande vis. Högt rankade Norge krossades med hela 8–0 – den största segern i EM:s historia. England har därmed säkrat segern i grupp A.

England körde över Norge fullständigt och vann med 8–0, den största segern i EM:s historia.

Fotboll2022-07-11 22:53

Värdnationen England rivstartade det uppskrivna mötet mot Norge. Efter bara tio minuters spel gick Ellen White ned enkelt efter en duell med norskan Maria Thorisdottir och domaren pekade på straffpunkten.

Bayern München-forwarden Georgia Stanway var säker och placerade in 1–0 för hemmalaget i Brighton.

2–0 skulle inte dröja. Bara ett fåtal minuter senare hittade Beth Mead fram till Lauren Hemp som stötte in bollen från nära håll.

En kort stund senare skulle olycksfågeln Maria Thorisdottir vara i händelsernas på nytt. Manchester United-försvaren drällde rejält med bollen, Ellen White tryckte till med axeln, löpte ifrån och satte dit 3–0.

Mead bjöd på läckert solomål

Då hade det inte ens gått en halvtimme och norskorna såg skärrade ut. England fortsatte att pumpa på och skapa läge efter läge. White var nära att utöka på nytt men hindrades av Guro Pettersen i Norge-målet.

I den 34:e minuten kom så 4–0. Manchester City-anfallaren Lauren Hemp slog ett perfekt inlägg som Beth Mead knoppade in utan besvär.

Tre minuter senare gjorde Arsenal-anfallaren även sitt andra mål i matchen. Mead körde slalom i det norska straffområdet och rullade bekvämt in 5–0 till hemmalaget.

Låg under med sex mål i halvtid

I den 40:e minuten föll även 6–0. Storstjärnan Fran Kirby spelade elegant fram Ellen White till hennes andra mål. White gled in bollen i en tom bur efter Kirbys precisa passning.

När halvtidssignalen till sist ljöd kom den nog som en befrielse för norskorna då 0–6-underläget var i underkant. Norges svenska förbundskapten Martin Sjögren gick då över till en fembackslinje för att försöka stoppa blödningen.

Efter dryga timmens spel kom andra halvlekens första mål ytterbacksstjärnan Lucy Bronze piskade in ett inlägg till inhoppande Manchester United-anfallaren Alessia Russo som nickade in 7–0.

Fullbordade sitt hattrick

Tio minuter senare prickade en annan inhoppare, Alex Greenwood ribban. Då fick Martin Sjögren nog och plockade av offensiva stjärnduon Ada Hegerberg (Lyon) – Caroline Graham Hansen (Barcelona).

Med tio minuter kvar av ordinarie tid skulle Beth Mead få fullborda sitt hattrick. Guro Pettersen lämnade retur på Keira Walsh tunga skott och Mead kunde enkelt peta in 8–0, vilket också blev slutresultatet.

– Jag kan inte sätta ord på det. Jag älskar varje minut och att vara en del av detta lag. Det här (4 mål på 2 matcher) hade jag inte ens kunna drömma om. Jag vill bara göra mål och hjälpa laget. Vi måste njuta av detta ögonblick, säger hattrickhjälten Beth Mead i SVT:s sändning.