England till historisk VM-final: "Tystade dem"

Regerande Europamästaren England är klart för en historisk final i fotbolls-VM. I semifinalen mot värdnationen Australien, som nu får möta Sverige i bronsmatchen, skrevs slutresultatet 3–1. –Det var fantastiskt att spela mot Australien, i Australien, vilken fantastisk turnering de hade men vi är i final, säger Lucy Bronze.

England är klart för final i fotbolls-VM.

England är klart för final i fotbolls-VM.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Fotboll2023-08-16 13:53

Australien ställdes mot England i Sydney i semifinalen. Då var England, som tagit sig till semifinal i två raka VM-turneringar, ett par nummer större.

– Det enda jag alltid har velat göra är att ta mig till en VM-final. Efter två gånger av besvikelse kan jag knappt tro detta, säger försvararen Lucy Bronze till BBC.

Efter en jämn matchinledning tog England ledningen i den 36:e minuten genom Ella Toone. Men efter en dryg timmes spel kvitterade Sam Kerr. Den australiska storstjärnan fick på ett jätteskott från distans till 1–1.

Hemmaglädjen blev dock kortvarig. I den 71:a minuten utnyttjade Lauren Hemp ett australiskt försvarsmisstag och placerade distinkt in 2–1 till England.

I slutminuterna fastställde Alessia Russo slutresultatet 3–1.

– Vi spelade som vi ville, vi var bestämda, motståndskraftiga. Vi visste att publiken skulle vara galen, så vi pratade om att tysta dem och till slut gjorde vi det, säger Bronze.

Därmed är England, som vann EM på hemmaplan förra sommaren, klart för sin första final i fotbolls-VM på damsidan någonsin.

För England väntar Spanien i finalen, som spelas på söndag. Australien möter Sverige i bronsmatch på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!