En tysk och en spanjor – de kan ta över Chelsea

Graham Potter har fått sparken och Chelsea är återigen på jakt efter en ny tränare. Enligt samstämmiga uppgifter från England är Julian Nagelsmann favorit att ta över – men det finns också andra alternativ.

Kan Julian Nagelsmann rädda krisklubben? Arkivbild.

Kan Julian Nagelsmann rädda krisklubben? Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader AP/TT

Fotboll2023-04-03 10:50

Det går att konstatera att de nya ägarna, Todd Boehly och Behdad Eghbali, har hunnit med en hel del sedan de köpte klubben från ryssen Roman Abramovitj.

Det första som gjordes var att sparka Thomas Tuchel – trots att denne hade vunnit Champions League drygt ett år innan. I stället tog Graham Potter över och skrev på ett femårskontrakt med klubben.

Långa kontrakt

Sedan kom januari och man valde att köpa allt och alla. Chelsea värvade inte mindre än åtta spelare för fyra miljarder kronor. Och för att undvika Uefas regelverk kring Financial Fair Play skrevs det långa kontrakt. Mittfältaren Enzo Fernández blev Premier Leagues dyraste spelare någonsin när han värvades från portugisiska Benfica för 121 miljoner euro, nästan 1,3 miljarder kronor.

På ett halvår har Chelsea en i princip ny spelartrupp – men ingen tränare.

Graham Potter fick kicken under söndagen efter många alldeles för dåliga resultat. Efter helgens förlust mot Aston Villa (0–2) är man elva i Premier League-tabellen.

Frågan nu: Vem tar över?

+ Julian Nagelsmann

Engelska medier, däribland The Athletic, skriver att Nagelsmann är favorit att ta över krislaget. Tysken fick, överraskande nog, sparken från Bayern München för två veckor sedan.

Beundrar Premier League

+ Luis Enrique:

Numera arbetslös efter VM-fiaskot med det spanska landslaget. Spanjoren har tidigare uttryckt att han någon gång i framtiden vill testa Premier League då han beundrar ligan. Luis Enrique har vunnit Champions League och La Liga med Barcelona.

+ Marco Silva

Har gjort ett enormt jobb i Fulham den här säsongen. Nykomlingen ligger på en tiondeplats efter en svagare period men har imponerat stort i sitt spel.

+ Mauricio Pochettino

Argentinaren är arbetslös sedan han sparkades av Paris SG i vintras. Pochettino tränade Tottenham i sex år och ledde dem till final i Champions League 2019.

Luis Enrique beundrar Premier League. Arkivbild.
Luis Enrique beundrar Premier League. Arkivbild.
Fakta: Chelseas januarifönster

Enzo Fernández, mittfältare, från Benfica, 1,3 miljarder kronor.

Mykhailo Mudryk, ytter, från Sjachtar Donetsk, 1,1 miljarder kronor.

Beonît Badiashile, försvarare, från Monaco, 440 miljoner kronor.

Noni Madueke, mittfältare, från PSV Eindhoven, 370 miljoner kronor.

Joao Félix, anfallare, (lån) från Atlético Madrid.

Malo Gusto, högerback, från Lyon för 370 miljoner kronor.

Andrey Santos, mittfältare, från Vasco da Gama för 200 miljoner kronor.

David Datro Fofana, anfallare, från Molde för 130 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!