EM-guide: fredag 15 juli

Slås svenske förbundskaptenen Martin Sjögrens Norge ut ur fotbolls-EM i England redan i gruppspelet? I kväll avgörs grupp A.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren är pressad inför EM-avgörandet.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren är pressad inför EM-avgörandet.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotboll2022-07-15 07:06

Fotbolls-EM, matcher i grupp A

Vad: Nordirland–England.

Var: St Mary's Stadium, Southampton.

När: Fredag klockan 21.00.

Tv: TV4/C More.

+ Så gick det i EM 2017

Nordirland: Kvalificerade sig inte för mästerskapet.

England: Etta i gruppen efter att ha vunnit samtliga tre matcher. Slog sedan Frankrike i kvartsfinalen innan det blev förlust mot Nederländerna, som senare vann turneringen, i semifinalen.

+ Bästa EM-resultat

Nordirland: Gör sitt första EM.

England: Tvåa 1984 och 2009.

+ Håll koll på

Nordirland: Jacqueline Burns. Den 25-åriga målvakten har vaktat stolparna i båda Nordirlands matcher så här långt där hon släppt in sex mål. Skrev i våras på för Häcken där det bara blev två framträdanden i damallsvenskan innan kontraktet bröts i slutet av juni på grund av utebliven speltid. Gjorde landslagsdebut redan som 16-åring. Lyckas Burns få stopp på Englands målfyrverkeri?

England: Beth Mead. Den 27-åriga anfallaren, i Arsenal till vardags, gjorde matchens enda mål i 1–0-segern över Österrike i premiären. Mot Norge, i den sanslösa 8–0-krossen, växlade hon upp och noterades för hattrick och en assist. Mead blev den första damspelaren att göra hattrick för England på Wembley i oktober i fjol. Även då stod Nordirland för motståndet och matchen slutade 4–0. Repris att vänta?

+ Förutsättningar

Inte så spännande. Nordirland är redan utslaget efter två förluster och England är redan klart för kvartsfinal efter två segrar.

Vad: Österrike–Norge.

Var: Brighton & Hove Community Stadium, Brighton.

När: Fredag klockan 21.00.

Tv/radio: Sportkanalen/C More/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017

Österrike: Etta i gruppen före lag som bland annat Frankrike. Besegrade sedan Spanien i kvartsfinalen innan EM-äventyret tog slut mot Danmark i semifinalen.

Norge: Hade ett tungt mästerskap i en grupp med Nederländerna, Danmark och Belgien. Norskorna förlorade alla tre matcher och lyckades inte göra ett enda mål.

+ Bästa EM-resultat

Österrike: Semifinal 2017.

Norge: Mästare 1987 och 1993.

+ Håll koll på

Österrike: Sarah Puntigam. Den 29-åriga mittfältaren har gjort flest landskamper genom tiderna för det österrikiska landslaget. Mentalt stark, tekniskt begåvad och född till att vara en ledare. Assisterade till båda målen i 2–0-segern över Nordirland och kommer bli avgörande för Österrike i mötet med Norge. Skrev nyligen på för Köln efter flera år i franska Montpellier.

Norge: Maren Mjelde. Framåt vet vi att det är Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen som ska göra det. Men för att Norge ska lyckas besegra Österrike måste de hålla tätt bakåt. Efter 0–8 mot England senast sade den norska lagkaptenen Mjelde att det var "brutalt". 32-åringen, i Chelsea till vardags, måste samla sin backlinje om norskorna ska ha någon som helst chans att ta sig till kvartsfinal.

+ Förutsättningar

Desto mer spännande. Båda lagen står på tre poäng där Österrike är tvåa i gruppen inför avspark. Förutsättningarna är glasklara: Norge måste vinna för att ta sig till kvartsfinal, blir det oavgjort eller norsk förlust gör Österrike England sällskap till kvarten.

+ Det gör Sverige i dag

Träningsfri dag med medieaktiviteter inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om