Elfsborgs gulddröm lever – än så länge

Elfsborgs gulddröm lever. I alla fall en dag till. Men efter segern mot Falkenberg (3–1) vill tränare Jimmy Thelin inte prata om det. I hans värld är guldet förlorat sedan länge. –När vi är där vi är, så siktar vi på en Europaplats. Det har vi gjort ett bra tag, säger han efter matchen.

Falkeberg Tobias Englund och Axel Norén kastar sig förgäves efter Elfsborgs Jeppe Møldrup Okkels som gör 0–2 under lördagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Falkenbergs och Elfsborg.

Fotboll2020-11-07 17:05

Det krävs ett mirakel om Elfsborg ska ha en chans att hinna i kapp i toppen av allsvenskan. I morgon kan Malmö FF säkra guldet och då återstår bara jakten på Europaplatserna.

Och Elfsborgs Jimmy Thelin är realist. Han har sedan länge insett att avståndet är för stort. Den mikroskopiska guldchansen vill han inte prata om.

– Vi tänker bara på nästa match. Vårt fokus är att göra en bra avslutning. Vi tar det match för match, säger han.

Europaplatser tilldelas de tre främsta lagen i serien. Vinnaren har chans att kvalas till Champions League. Tvåan och trean får försöka nå nya Europa Conference League.

– Vi har tre finaler kvar, och alla måste vinnas, säger Elfsborgs Rasmus Alm när han kommenterar avslutningen .

– Allt ligger i våra händer. Då spelar det ingen roll hur det går för de andra lagen, analyserar han.

– Allt gäller efter 30 omgångar. Vi har bara förlorat tre matcher på hela säsongen. Men det är jämt i toppen, konstaterar Jimmy Thelin.

Klasskillnad

Det var klasskillnad när Elfsborg kom på besök till Falkenberg. Boråsarna stressade hallänningarna högt upp och långa perioder vart det spel mot ett mål.

Elfsborg tog ledningen efter en kvart. Rasmus Alm kunde inne i straffområdet placerade in bollen utan chans för Viktor Noring i målet. Tio minuter senare var det dags igen. Jeppe Okkels kunde dra upp bollen i nättaket efter försvarsstrul.

– Pinsamt hur dåligt det är. De är bättre på allt, suckar Falkenbergs lagkapten Carl Johansson för Dplay i halvtid.

Fast situation

Men något måste tränare Hans Eklund sagt till sina spelare i halvlek. För Falkenberg lyckades flytta upp spelet i andra. Och när de fick en frispark just utanför straffområdet kunde Marcus Mathisen reducera drygt tio minuter in i halvleken.

Men efter en rejäl målvaktstavla av Viktor Noring kunde Simon Olsson stänga matchen för Elfsborgs räkning med 20 minuter kvar.

– Elfsborg sårade oss i dag. Det blev toppen mot botten, tyvärr. Inget snack om att det var en rättvis Elfsborgsseger, säger Falkenbergs tränare Hans Eklund.

Förlusten innebär att Falkenberg ligger kvar på kvalplats i den täta bottenstriden.