Elfsborg upp i topp – efter sent mål

Elfsborg såg ut att tappa den allsvenska serieledningen med två matcher kvar att spela. Då satte Alexander Bernhardsson 2–1. –Underbart, säger han efter segern mot IFK Göteborg på måndagen.

Alexander Bernhardsson (tvåa till vänster) firar efter segern mot IFK Göteborg.

Fotboll2023-10-30 21:13

I flera minuter efter slutsignalen på Gamla Ullevi firade Elfsborgspelarna tillsammans med de tillresta supportrarna.

Bernhardssons sena avgörande – anfallaren sköt in 2–1 med mindre än tio minuter kvar av ordinarie matchtid – innebär att Boråslaget återtar förarsätet i den allsvenska guldstriden.

– Det är bara att njuta. Så fort man gör mål så njuter man och så klart firar man ännu mer när man vinner sådana här matcher, säger han.

För Alexander Bernhardsson var tanken att hösten skulle innebära en operation efter en fotskada i september. I stället kämpade han sig tillbaka och blev en joker i Elfsborgs jakt på den allsvenska titeln.

– Det var den inställningen jag hade ett tag men sen började det kännas bättre och då försvann de tankarna ganska snabbt. Då var mitt fokus på att komma tillbaka. Nu är man här, det är underbart, säger Bernhardsson.

Effektivt Elfsborg

Under hösten har Elfsborg visat prov på enastående effektivitet. Så var fallet även denna gång. För det var inte bara en match där mycket stod på spel och det smällde i varje duell.

Det var också en match där guldjagande Elfsborg i långa stunder var tillbakapressat. Men Boråslaget hade två skott på mål – och gjorde två mål.

I efterhand medgav såväl tränaren Jimmy Thelin som flera av spelarna att insatsen inte varit den bästa. Seger blev det hursomhelst och det var Elfsborgs femte raka.

Mycket talar nu för att allsvenskan kommer att avgöras när Elfsborg möter Malmö FF i den sista omgången söndagen den 12 november.

Två poäng skiljer mellan lagen.

Potentiellt rött kort

IFK Göteborg har däremot all anledning att känna sig bittra.

Påhejatt av en högljudd hemmapublik stormade "Blåvitt" fram i matchupptakten. Och när Buhari IBrahim kom in med fotsulan först i en tuff – och ful duell – med Kolbeinn Thordarson ville hemmalaget se ett rött kort och reprisbilderna visade att det sannolikt hade varit ett korrekt beslut.

Men domaren Fredrik Klitte valde i stället att varna Thordarson – ett val som retade upp det blåvita lägret rejält.

"Inte tillräckligt bra"

Elfsborgs Per Frick bröt sedan dödläget efter en halvtimme spelad. Målet var Fricks åttonde mot just IFK Göteborg och den andra halvleken blev en dramatisk historia.

"Blåvitt" tryckte på för ett kvitteringsmål och fick till slut ett i form av ett självmål av Sebastian Holmén.

Kort därpå replikerade nämnde Bernhardsson i vad som blev matchens sista mål.

Efter förlusten har IFK Göteborg fortfarande tre poäng ned till Brommapojkarna på kvalplats. Nästa vecka väntar AIK på hemmaplan i ett ångestmöte.

– Det är mycket negativa tankar som går i huvudet just nu. Vi gör ändå en okej match och släpper till få målchanser men förlorar ändå matchen. Det är inte tillräckligt bra, säger en besviken Gustav Svensson efteråt.

Per Frick (vänster) och Niklas Hult i samband med Elfsborgs 1–0-mål.
Fakta: Den allsvenska guldstriden

1) Elfsborg, 63 poäng, +34 i målskillnad efter 28 matcher.

Kvar att möta: 5/11 Degerfors (h), 12/11 Malmö FF (b).