Ekdal om Lustig: "Ett rövhål"

Med ett stort leende vinkade Mikael Lustig hej då till Kosovos utvisade spelare. En provocerande gest som inte på något vis överraskade Albin Ekdal. –Han har alltid varit ett rövhål på planen, säger han.

Mikael Lustig, vänster, och Albin Ekdal i på torsdagens träning i Båstad.

Mikael Lustig, vänster, och Albin Ekdal i på torsdagens träning i Båstad.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2021-05-27 20:03

Situationen i sig är inte särskilt unik i Mikael Lustigs karriär, men den ger en bild av hur högerbacken är på planen.

Och varför Albin Ekdal kallar honom för "ett rövhål".

I slutet av Sveriges VM-kvalmöte borta mot Kosovo i mars drog inhopparen Bernard Berisha på sig två gula kort inom loppet av fyra minuter och fick sedan kort och gott promenera av planen efter att ha fått se domarens röda.

Alldeles i närheten befann sig Mikael Lustig.

Vinkade och log

34-åringen log stort och vinkade hej då till Berisha, vilket även landslagskompisen Sebastian Larsson, 35, gjorde.

Ett agerande som enligt duon var på rätt sida av gränsen vad som är och inte är tillåtet.

– Jag har alltid varit benägen om det, säger Lustig på en fråga om att hålla sig på rätt sida av vad domaren och regelverket tillåter.

En mening och ett svar som gjorde att Albin Ekdal inte kunde hålla sig, utan bröt in och snabbt skickade en syrlig passning till Lustig.

– Han har alltid varit ett rövhål på planen, säger Ekdal.

Inspelet ledde till en något mer frispråkigare Lustig under presskonferensen i Båstad.

– Det är en bra rubrik, svarar Lustig

– Jag vet inte, men ofta är man som bäst när man är ett rövhål på planen. Så länge det brinner till... I just det läget var det enkelt; han kom in och var lite kaxig och när man leder med 3–0 så är det ganska enkelt att vara ett rövhål.

Behöver grisiga spelare

Landslagsbacken säger att han är ganska duktig på känna vad som är okej och vad som inte är okej under matcherna.

– Jag har varit ganska bra på det under hela min karriär. Jag har fått väldigt få gula kort, vilket jag själv tycker är konstigt. Men jag har bra jargong med domarna och vet när man ska sluta.

Ekdal, som snabbt fick i gång Lustig och inte tvekade att kasta in Larsson i ämnet, är dock glad över att ha sådana spelare i sitt lag.

– Det är riktiga proffs som gör allt för laget. Jag är inte orolig att de ska ta rött för snack. Men man behöver lite grisiga spelare i laget och "Micke" och "Seb" är två av dem.

Sveriges EM-lag möter Finland på lördag och VM-genrepar mot Armenien den 5 juni. Nio dagar senare är det dags för EM-premiär mot Spanien i Sevilla för Mikael Lustig, Albin Ekdal & Co.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om