Ekdal lagkapten – och brodern Hjalmar kallas in

Albin Ekdal får bära den svenska kaptensbindeln när EM-kvalet avslutas mot Estland. Landskampen blir Ekdals sista i karriären. Då kan drömmen att få göra en landskamp med brodern Hjalmar slå in.

Albin Ekdal sätter punkt för landslagskarriären mot Estland.

Albin Ekdal sätter punkt för landslagskarriären mot Estland.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2023-11-18 13:26

Carl Starfelt är förkyld och förbundskaptenen Janne Andersson valde under lördagseftermiddagen att blixtinkalla Hjalmar Ekdal. Mittbacken är sedan en tid tillbaka i träning med Burnley i Premier League.

– Hjalmar ett alternativ. Det är några som fajtas om det, sade den avgående förbundskaptenen några timmar tidigare.

Då räknade inte Albin Ekdal med att får träffa sin lillebror och kanske få chansen att för första, sista och enda gången spela i landslaget med Hjalmar.

I stället sade han:

– Det är klart att jag gärna hade spelat med honom, för min skull, för hans, för våra föräldrars skull. Man får inte alltid som man vill. Det var inte menat, säger Ekdal.

Andersson och Albin Ekdal höll presskonferensen inför morgondagens betydelselösa EM-kvalavslutning mot Estland på Friends arena.

Vuxit fram

Andersson har gjort sitt i Blågult efter den landskampen – och samma sak gäller för Albin Ekdal. 34-åringen har fattat det jobbiga beslutet att han avslutar landslagskarriären.

– Det är väl ett beslut som har vuxit fram sakta men säkert den senaste tiden. Jag har hintat om det lite i media den senaste tiden, så det är väl ingen chock för er heller, säger Ekdal.

Han fortsätter:

– Det är ett bra tillfälle, jag blir inte yngre. Jag har kämpat och slitit för det här laget, för Sverige. Jag har kämpat i många landskamper med småskador, mental oro om jag kan spela, tagit smärtstillande. Det blir tungt att ta sats i två år till mot VM.

Hjärnan vann mot hjärtat

– Det känns rätt i hjärnan, men hjärtat vill fortsätta, men det känns bättre att lyssna på vad hjärnan säger.

Han är förstås medveten om de känslor som kommer att svalla i avskedsmatchen, men det känslomässiga får anstå.

– Jag har inte lust att bli nostalgisk innan det är över. Det är häftigt att vara kapten på hemmaplan, många jag känner kommer och tittar, familj och vänner. Det är ett stort kapitel i mitt yrkesliv som tar slut i morgon.

Efter 0–3-plumpen mot Azerbajdzjan tidigare i veckan handlar det för Sverige om att ta revansch på sig själva och göra en betydligt bättre insats inför hemmafansen i Solna.

Offren hedras

I samband med matchen kommer man att hedra de två supportrar som dog vid terrordådet i Bryssel. Spelarna kommer bära sorgband, en tyst minut hålls och det ska finnas två gula tröjor på planen med de drabbades namn på ryggen.

Avtackningar väntar också för Janne Andersson, assisterande förbundskapten Peter Wettergren och Albin Ekdal.

Ekdal debuterade i A-landslaget 2011. Matchen mot Estland blir hans 70:e landskamp.

Emil Forsberg, som spelat i landslaget nästan lika länge som Ekdal, pratar varmt om sin mittfältskollega:

– Han har varit otroligt viktig för landslaget i många år. Han har varit den stabila mittpunkten och hållit ihop det. Han har alltid levererat. Han har haft en fantastisk landslagskarriär och han ska vara stolt över det.

– Jag är glad och stolt över att jag fick chansen att spela med honom under de här åren.

Bröderna Hjalmar Ekdal och Albin Ekdal. Arkivbild.
Bröderna Hjalmar Ekdal och Albin Ekdal. Arkivbild.
Fakta: Albin Ekdal

Född: 28 juli 1989 (34 år), i Stockholm.

Position: innermittfältare.

Klubb: Spezia.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, Juventus, Siena (lån), Bologna, Cagliari, Hamburg, Sampdoria.

A-landskamper/mål: 69/0.

Landslagsdebut: Mot Ukraina i en landskamp i Charkiv den 10 augusti 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!